Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (S): De unga tar stryk av regeringens politik

Roger Haddad (FP) ger ett märkligt svar till mitt inlägg om de ungas arbetslöshet. I stället för att ge regeringen ansvaret för arbetsmarknadspolitiken försvarar han helhjärtat att Västerås stad ska ta på sig kostnader när staten smiter.

Annons

I stället för att prata om framtiden pratar han hellre om beslut som fattades för tio år sedan och som sedan ändrades.

Jag kan säga det en gång till: Ungdomsarbetslösheten var alltför hög 2006. Men då lovade den borgerliga regeringen och centerns Maud Olofssons krafttag mot ungdomsarbetslösheten. Sverige skulle bli ett av de EU-länder som hade lägst ungdomsarbetslöshet. Löftet gavs utan reservation för dåliga tider.

I jobbkrisens Sverige finns det en stark och berättigad oro hos många unga. Jag känner mig både arg och upprörd å deras vägnar att regeringen Reinfeldt både gör så lite och så fel. De unga tar stryk av regeringens politik.

Rekordmånga vill till högskolorna och rekordmånga unga lämnar gymnasieskolan. Men antalet platser på högskolan har minskats ned. Detsamma gäller för Komvux.

Regeringen har tagit bort 25:4-regeln som gjorde att de som hade jobbat några år kunde komma in på högskolan den vägen. De tog bort a-kassan för studenter och skärpte reglerna, så att de som går från arbetslöshet till högskola riskerar att helt hamna utanför systemen.

Jag gillar inte det som nu sker. Vi måste alltid ge alla unga en chans och en chans till. Och sedan en chans till. Vi ska aldrig någonsin ge upp om en enda ungdom.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett gemensamt förslag om fler platser på högskolan, inom KY och Komvux. Sommarkurser kan ge behörighet till dem som annars inte kan ta sig in på högskolan. Ett Ungdomslyft kan ge unga med ofullständig examen en chans att läsa in gymnasiet. 90 000 sommarjobb för unga, ett traineeprogram

i välfärden och Starta eget-bidrag även för unga är andra förslag.

Detta är åtgärder för framtiden, åtgärder som ger de unga en tydlig signal om att alla ska med, att du duger och att du behövs. Den framtidstron kan inte den borgerliga regeringen ge dem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons