Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (S): Hur ska alliansen klara välfärden?

Det är bra att den moderatstyrda majoriteten i Västerås håller med (S) om att statsbidragen behöver ökas för att undvika försämringar i kommunerna.

Annons

Men exakt vad har den borgerliga majoriteten i Västerås gjort för att få den borgerliga regeringen att öka statsbidragen?

Istället för att göra något så skäller majoriteten på oppositionen. Majoritetens företrädare påstår återigen att vi står bakom deras budgetdirektiv. För att upprepa: Det gör vi inte. Det förstår de flesta. Det kommer även majoriteten att förstå när vi senare under våren lägger fram vårt förslag till budget för 2010.

Förskolan som majoriteten pekar på är ett bra exempel. Redan nu ser vi att antalet barn i förskolans barngrupper ökar successivt och att antalet barn per medarbetare ökar. Istället för att diskutera problemet fabulerar majoritetens ledande företrädare friskt om vår budget.

Men i vårt budgetförslag hade vi sex förslag om förskolan:

* 90 procent kompensation för ökade löner jämfört med majoritetens 75 procent,

* 4 miljoner kronor anslås för att behålla ett lågt antal barn i barngrupperna,

* extra kompensation ges för inköp av närproducerade och ekologiska livsmedel,

* alla barn till föräldralediga och arbetssökande ska ha rätt till förskola 5 timmar per dag,

* undre gränsen för att betala avgift enligt maxtaxan höjs från 12 000 till 18 000 kronor, och

* inget vårdnadsbidrag. Pengarna används istället till förskolan.

Majoriteten röstade ned våra förslag till en bättre förskola. Det var nämligen mycket viktigare för majoriteten att kunna sänka kommunalskatten än att satsa på barnen i förskolan.

Hittills har den moderatstyrda majoriteten i Västerås stad varit tyst och passiv. Men nu börjar vi se hur besparingarna och neddragningarna kommer i stadens verksamheter.

Istället för att skälla på oppositionen borde de fem partier som styr staden ge klart besked. Hur tänker ni klara omfattningen och kvaliteten i den kommunala välfärden i Västerås? Hur många fler barn blir det i förskolans barngrupper? Vad händer med hemtjänsten?

Ulla Persson

oppositionsråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons