Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (s) och Per Lithammer (v): Barnen får betala

Den moderatledda majoriteten i Västerås stad säger att en extra satsning ska göras på barnen 2009. Utmärkt!

Annons

Tanken att satsa på barnen är bra. Vi har allt att vinna på att barnen får goda uppväxtvillkor och en bra start i livet.

I ett pressmeddelande säger majoriteten även att det ska bli färre barn i förskolans barngrupper, att det ska arbetas med barnkonventionen, barnombudets tioårsjubileum, IDA-projektet, barnahus, prova påverksamheter, sommarskola med flera områden.

Just dessa områden är resultat av den tidigare (s)- och (v)-majoriteten. Det är bra att den nuvarande majoriteten fortsätter den politik som socialdemokraterna och vänsterpartiet tog initiativ till. Vi kan ställa oss bakom flera av majoritetens förslag, exempelvis gröna skolgårdar och säkrare skolvägar.

Tyvärr uppträder den politiska ledningen av Västerås stad allt mer som den gamla plakathögern. På plakaten handlar det om en satsning på barnen. Men bakom retoriken på plakaten ekar tunnorna tomt och ödsligt.

Majoriteten säger sig satsa två miljoner kronor på mindre barngrupper i förskolan. Det är bra, men två miljoner kronor räcker bara till fem heltidstjänster. Det ska jämföras med att det finns fler än 1250 medarbetare i förskolan. Mellan 2005 och 2006 satsade socialdemokraterna och vänsterpartiet över 50 miljoner för att minska barngruppernas storlek.

När man analyserar budgetförslaget gör majoriteten i själva verket tuffa besparingar i de kommunala verksamheterna. 75 miljoner kronor ska skäras bort eftersom man inte kompenserar verksamheterna för ökade lönekostnader och priser. Det drabbar självklart även förskolan och skolan eftersom mer än hälften av kommunens budget går till dessa verksamheter.

Majoritetens besparing på lönerna leder till att det måste sparas 4,5-5 miljoner kronor enbart i förskolan även om räknar in majoritetens två nya miljoner. Det motsvarar över tio tjänster, och slår förstås tillbaka i en sämre verksamhet. Det blir fler - inte färre - barn i förskolans barngrupper.

Blir en förskollärare sjuk ska man heller inte räkna med att det kommer någon vikarie. De som finns på plats får dra ett större och tyngre lass. Färre vuxna får ta hand om fler barn.

Barnen får betala majoritetens besparingar. Sådan är verkligheten bakom plakathögerns trumpetfanfarer om en satsning på barnen.

Ulla Persson

Per Lithammer

oppositionsråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons