Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (S): Prästens lilla allianskråka

Den moderatstyrda majoritetens politik för barnen i Västerås påminner om dansleken Prästens lilla kråka.

Annons

Kråkan hade ingen som körde. Därför slank den både hit och dit innan hon slank ned i diket.

Det slank både hit och dit för majoriteten när sänkt kommunalskatt var så viktigt att stora besparingar måste göras på barnen på dagis och fritis.

Arbetslösas och föräldraledigas barn skulle slängas ut från fritis och vistelsetiden på dagis skulle minskas. Hushåll med de lägsta inkomsterna skulle börja betala dagisavgift från första inkomstkronan. Föräldrar med blöjbarn måste själva ta med blöjor.

Men sedan slank det ned i diket. När föräldrar röt tillbaka tog majoriteten i kommunstyrelsen tillbaka det mesta som samma majoritet pläderat för i förskole- och grundskolenämnderna.

Det är bra att man nu lyssnar till föräldraopinionen och vad vi sagt sedan länge om förskola och fritis.

Men det finns stora skillnader i synen på barnverksamhet mellan oss och majoriteten. Majoriteten ser förskola och fritis som en förvaringsplats för barnen när föräldrarna gör annat. Därför kan de utan att blinka slänga ut arbetslösas och föräldraledigas barn. För oss är förskolan och fritis till för barnen. Vi ska ha hög kvalitet med en god pedagogisk verksamhet. Barnen ska trivas, utvecklas och lära sig. Orättvisa skillnader i barnens förutsättningar ska utjämnas.

Tillsammans med Vänsterpartiet har vi sagt att alla barn ska ha rätt till förskola och fritids utan behovsprövning. Drabbas föräldrar av arbetslöshet ska inte barnen mista sina kompisar.

Vi vill också avveckla det orättvisa kommunala vårdnadsbidraget. Pengarna vill vi använda till att ännu fler hushåll med låga inkomster ska slippa betala avgift. Alltså tvärtemot vad majoriteten vill göra.

För oss kommer barnen först. Vi kommer aldrig att göra som den moderatstyrda majoriteten och låta barnen betala för skattesänkningar.

En tillfällig höjning 2010 av statsbidraget har gjort det möjligt för majoriteten att ta tillbaka flera av sina dåliga förslag. Men 2011 väntar nya sparkrav. Majoriteten har visat att man vill spara kraftigt på barnen. Det man har gjort en gång kan man göra en gång till.

Västerås barnfamiljer bör ha koll på vart kråkan slinker inför nästa års val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons