Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (s): Sämre verksamhet med lägre skatt

Annons

Roland Rehnbäck klagade den 29 juli över att vi inte genomförde det vi säger i opposition när vi var i majoritet.

Åtta punkter hade jag i debattartikeln den 19 juli, här kommer åtta svar.

1. Vi gav lönekompensation för att slippa besparingar i verksamheterna.

2. Barn till föräldralediga och arbetssökande hade rätt till förskola 5 timmar per dag.

3. Stora resurser satsades på färre barn i förskolans barngrupper.

4. Vi startade och satsade på integrationsprojektet IDA.

5. Att höja nedre gränsen för att betala förskoleavgift fanns med i socialdemokraternas valmanifest från augusti 2006 och kunde alltså inte genomföras före valet. Inget hushåll som tjänar mindre än 18 000 kronor i månaden ska enligt vårt förslag betala avgift till förskolan eller fritidshemmet.

Tre av mina åtta punkter har kommit till efter valet.

6. En av de nya punkterna är att vi vill göra en kraftig satsning med 6 miljoner kronor på ökade inköp av miljöriktiga livsmedel till förskolor och skolor.

Det finns dubbla skäl för detta. För det första ökar matpriserna numera mycket kraftigt vilket de inte gjorde under förra mandatperioden. För det andra vill vi med hänsyn till miljö och klimat fortsätta att öka andelen närproducerade och ekologiska livsmedel i skolmaten.

7. Den andra nya punkten handlar om att vi vill ha oförändrade avgifter till kulturskolan. En höjning är på gång vilket kan leda till att vissa barn inte får komma till kulturskolan av kostnadsskäl.

8. En tredje ny punkt handlar om att starta en ny verksamhet med livsvägledare för barn med särskilda behov i grundskolan.

Anledningen är nya rapporter om att en grupp barn av olika anledningar och trots redan stora insatser har stora svårigheter att klara grundskolan.

För oss socialdemokrater är det självklart att barnens väl går först, väldigt långt före en blygsam skattesänkning.

Men sänkt skatt är viktigast för den moderatstyrda majoriteten i Västerås. Det betalas med en låg lönekompensation som försämrar verksamheternas kvalitet. Föräldraledigas barn har fått sämre rätt till förskola. En snål kompensation för prisökningarna på mat slår mot skolmaten.

Roland Rehnbäck applåderar den blygsamma kommunala skattesänkningen utan att bry sig om effekterna och utan att kritisera pensionärsskatten. Här skiljer vi oss åt.

Till sist. Roland Rehnbäck tror att jag som person kan ställa ut löften av allehanda slag. Så går det inte till inom socialdemokraterna. Det är Västerås arbetarekommun och dess medlemmar som beslutar om den socialdemokratiska kommunpolitiken i Västerås. Där är jag en av många som påverkar vår politik.

Men det känns inte det minsta konstigt att lova att jobba för en god äldreomsorg i Västerås, eftersom det har alltid varit ett prioriterat område för oss socialdemokrater.

Ulla Persson

Oppositionsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons