Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Persson (S): Tågen ska gå – annars måste SJ-styrelsen avgå

Mälarregionen och Östra Mellansverige är en viktig del av Sverige. Här finns ett tiotal av landets största kommuner och över en tredjedel befolkningen.

Annons

Här görs mer än hälften av landets alla resor med kollektivtrafik. Arbetspendlingen sker över allt längre sträckor.

Det är bra eftersom det ökar sysselsättningen och gynnar tillväxten. Samtidigt måste vi arbeta för en hållbar utveckling och här kan kollektiva trafiklösningar

bidra till en bättre miljö.

Men en positiv och miljöriktig utveckling kommer inte av sig själv. Det vi behöver är en snabb, säker och prisvärd kollektivtrafik för att sprida såväl boende som arbetsplatser ännu mer i regionen. Detta är även en jämställdhetsfråga, då låg-avlönade kvinnor gynnas av att få tillgång till en större arbetsmarknad.

Den spårbundna trafiken borde fungerar inte alls så bra som den borde. De som pendlar i Mälarregionen och Östra Mellansverige utmed exempelvis Mälarbanan och Uven drabbas av ständiga förseningar och andra störningar.

De senaste veckorna med snö, kyla och is har det åter-igen varit stora svårigheter

i tågtrafiken. Vi är i ett land som delvis ligger norr om polcirkeln. Vintern kan inte vara någon överraskning.

Störningarna är oacceptabla. Tiotusentals resenärer och pendlare är beroende av SJ för att ta sig från punkt A till B. De måste kunna lita på SJ, men det kan de inte.

Sammanlagt handlar det om miljoner förlorade timmar. Det handlar också om välfärdsförluster och livskvalitet, en ständig oro för att komma fram för sent och att hinna hem i tid för att hämta barn från förskolan.

Under flera år har jag och andra i Västerås stad förmedlat resenärernas ilska, frustration och vanmakt till SJ-ledningen. Varje gång har vi ställt krav på förbättringar, och SJ-ledningen har flera gånger lovat bot och bättring.

Nu måste SJ:s styrelse och ledning att ta ansvar för sin trafik. Klarar de inte det bör de ställa sina platser till förfogande. Förstår inte styrelsen vidden av sitt ansvar måste regeringen ingripa och byta ut den.

oppositionsråd, Västerås

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons