Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undanstoppat föräldrauppror

Annons

I landet pågår ett föräldrauppror som ett tecken på att allt fler önskar sig alternativa lösningar på barnomsorgen. Namninsamlingar sker i 135 av landets 289 kommuner. Enligt Sifo från april i år ansåg 60 procent av männen och 68 procent av kvinnorna att det borde vara ekonomiskt möjligt för föräldrar att vara hemma tills barnet är 4 år.

Kristdemokraterna skrev en motion för snart ett år sedan där vi föreslog en folkomröstning om ökad valfrihet inom barnomsorgen där också omsorg om egna barn i hemmet skulle ingå. Sedan den anmäldes i kommunfullmäktige i oktober förra året har motionen legat utan åtgärd.

Socialdemokraterna har gjort det enkelt för sig genom att lägga motionen längst ner i skrivbordslådan och glömma den till efter valet. Så kan majoritetspartier hantera obekväma frågor, men det är inte efterföljansvärt. Att den inte har besvarats måste tyda på att frågan är känslig för socialdemokraterna eftersom många av deras väljare vill kunna bestämma själva om vem som ska ha hand om barnen.

Det hade varit mer rakryggat att ta dusten i fullmäktige i våras för att klargöra socialdemokraternas och vänsterpartiets ståndpunkt att man inte vill att föräldrar ska ha möjlighet att vara hemma lite längre med sina små barn när föräldradagarna är slut. Motionens innehåll är inte sådant att en omfattande utredning är nödvändig. Därmed finns ingen anledning till att motionen bara ligger utan behandling.

Nu får inte västeråsarna möjlighet att säga sin mening i samband med att man går till valurnorna. Om Västeråsalliansen (kd, fp, m, c, och mp) vinner valet i Västerås kan det dock bli andra möjligheter för småbarnsföräldrarna. Vi kristdemokrater arbetar målmedvetet för att ett kommunalt vårdnadsbidrag införs.

Allians för Sverige har berett vägen med förslag på en ny och flexibel familjepolitik som bättre står i överensstämmelse med familjers önskemål och behov. Om vi får väljarnas förtroende den 17 september kommer den politiken att genomföras.

Elisabet Fridén

Sven Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons