Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unell blandar ihop kommunens och partiernas roller"

Över hälften av västeråsarna deltog inte i valet till EU-parlamentet. Även om det innebar ett ökat valdeltagande, så väljer de flesta att helt avstå från att använda sin rösträtt.

Annons

De gör det i ett val till ett parlament vars påverkan på beslut fattade i Västerås kommunfullmäktige bara ökar. Ett valdeltagande under 50 procent var väntat.

Åtgärder för att få fler att rösta är därför inget orimligt krav på landets kommuner. Vi socialdemokrater föreslog i Västerås valnämnd att fler lokaler för förtida röstning skulle tas fram. Detta beslutade sedan valnämnden och resultatet av detta bidrog till ett ökat valdeltagande i kommunen.

Vilka initiativ kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (M) vidtagit för att öka valdeltagandet i kommunen är oklara för de flesta. Men att hon tycker att ett lågt valdeltagande är ett problem är ändå en bra början.

När jag väljer att föra ett resonemang kring de insatser som Västerås kommun och dess ledning genomförde för att öka valdeltagandet, kunde Unell ha valt att uppskatta mitt engagemang för ökat valdeltagande och visat ledarskap för den kommun hon leder. Men i stället blir Unell irriterad och börjar rikta anklagelser gentemot Socialdemokraterna som om hon fortfarande satt i opposition. Detta sätt att bedriva debatt kring denna fråga känns verkligen trist.

Jag tycker det är självklart att partierna ansvarar för att bedriva valrörelse. Partierna har även ett ansvar att uppmana till att använda rösträtten. Däremot tycker jag kommunen i likhet med valmyndigheten ska informera om att det är val.

Dessutom ska kommunen informera var man kan gå och rösta. Fagersta kommun är ett bra exempel på hur man som kommun kan arbeta för att öka valdeltagandet.

De anställde en grupp som hade i uppdrag att informera kommunens invånare om valet.

Unells variant tycks vara att partierna genom sina medlemmar ska ge en neutral information om valet utan att berätta om det egna partiets politik. Det är att förväxla rollerna mellan kommunens och de politiska partiernas uppgift i ett val.

LARS ERIKSSON

ordförande för Socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons