Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung vänster: Alla ska ha råd att plugga vidare

Annons

Alla ska ha råd att plugga vidare, men så är det inte i dag. Många som pluggar på gymnasiet jobbar extra, vilket inte sällan går ut över studierna. Den 20 mars skrev Moderat skolungdom i VLT om hur studiebidraget, i stället för att vara en självklarhet, ska grunda sig på prestationer.

Det finns en mängd olika anledningar till att man kan ha det svårt i gymnasiet. Man kanske är skoltrött, har valt fel linje, är sjuk eller har familjeproblem. Att ta bort studiebidraget för dem som har det tufft i skolan kommer inte att skapa motiverade elever, tvärt om.

Att låta studiebidraget bero på betygen är inte bara cyniskt, det skulle också göra det svårare för många att plugga på gymnasiet.

I Västerås är 1 700 unga arbetslösa och många går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. För att skolan ska ha tid och resurser att hjälpa varje elev behövs fler lärare och annan personal.

Det behöver satsas på skolan, något som den borgerliga regeringen konsekvent har motarbetat under sina snart fyra år vid makten. Samtidigt har man skurit ned på komvuxplatserna så att de som vill komplettera sina betyg får det allt svårare.

Det största problemet för ungdomar som vill börja jobba direkt efter gymnasiet är att vi saknar arbetslivserfarenhet. Därför måste yrkesutbildningarna förstärkas så att elever får en tydligare koppling till arbetsmarknaden. För att vi lättare ska få jobb i framtiden behövs bättre praktik som är meningsfull och som fungerar som en väg in i arbetslivet.

Kunskap är en rättighet och ska inte vara beroende av föräldrarnas plånbok.

Tove Liljeholm, Ung vänster, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons