Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdom mot rasism: Talet om massinvandring är en myt

Annons

Jag är inte rasist men ... Begreppen rasism och främlingsfientlighet har alltid varit främmande för några av oss. ”Vem är rasist nu för tiden?” Det var innan vi riktigt förstod att rasismen inte alltid visar sig i form av en argsint skinnskalle som lyssnar på whitepowermusik.

Den vanligaste rasismen i dag är inte öppen. Den utgörs av uttalanden som inleds med ”jag är inte rasist men ...” Uttalanden som drar hela folkgrupper över samma kam. Rasism handlar i dag ofta inte om biologiska ”raser” utan om att döma människor på grund av deras kulturella bakgrund. Rasismen har många olika ansikten men det som utmärker all rasism är tanken om ett ”vi” och ett ”dom” som värderas olika, ett hemma- och ett bortalag, oförmågan att se en individ för vem den är, oberoende av etnisk och/eller kulturell bakgrund.

Likt feminism och jämställdhet är anti-rasism ALDRIG en död fråga. Så länge det finns brist på förståelse och kunskap kommer det finnas människor som försöker rikta vår rädsla mot det nya och annorlunda.

Ungdom mot rasism (UMR) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation som driver verksamhet som vilar på en demokratisk, och därmed icke-våldsam grund.

UMR:s vision är ett demokratiskt samhälle där alla invånare, oberoende av kulturell bakgrund, har samma rättigheter. Vi anser att mångkultur är bra för förståelsen mellan människor och får oss att utvecklas. Vi i UMR vill stärka skyddsnätet för de människor som kommer till Sverige ifrån krigshärjade länder.

Vi arbetar för en bredare insikt i situationen för människor med annan etnisk bakgrund. Vi vill slå hål på etablerade myter så som att det pågår en fri massinvandring till Sverige. Det finns 16 300 000 flyktingar i världen och endast 8 000 fick stanna i Sverige. Är det en massinvandring?

Det faktum att Sverigedemokraterna, ett parti som i sitt principprogram skriver att ”Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten. Vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen” faktiskt sitter i riksdagen är skrämmande. Vad är det om inte rasism?

Nu finns UMR i Västerås, och vi tänker arbeta för allt som vi trodde var självklart. Som svenska medborgare signerar vi allting vi inte motsätter oss. Inga värderingar om rätt och fel eller om alla människors lika värde är självskrivna, vi måste kämpa för dem. Inte bara i dag 1 november, då Sverigedemokraterna sätter sina fötter för första gången i kommunfullmäktige, inte bara några månader nu i höst, utan alltid.

Ska vi sitta framför tv:n och se hur samhället utvecklar sig, som om det vore någon form av reality show, eller ska vi vara med och forma det?

Agnes Eriksson

Tilda Landehag

Fredrika Svedberg

Ungdom mot Rasism

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons