Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar behöver trygghet och framtidstro

Annons

Det är inte bara för små företag som högern är farlig utan även för löntagare, Lennart Jansson (VLT 5 april). Vi från LO kämpar för att alla ska ha ett arbete med bra arbetsvillkor och en lön som det går att leva på. Men så är det inte för alla idag.

Alltför många saknar ett jobb att gå till över huvud taget och lever i en stor oro för framtiden. Men också bland dem som har ett arbete är otryggheten stor. Det gäller i hög utsträckning yngre löntagare, där varannan under 26 år har en tidsbegränsad anställning.

Ungdomar skall inte ha det sämre på arbetsmarknaden och givetvis är det så att Västerås kommun ska se till att det finns kollektivavtal på entreprenörsarbetsplatser. Det sistnämnda är ett krav som jag framfört i en motion, inte näringsminister Thomas Östros.

Tusentals ungdomar demonstrerar i Frankrike mot införandet av nya lagar, som ger företag chansen att sparka ungdomar som är under 26 år. De reagerar kraftigt mot det förslag som den borgerliga högern i Frankrike lagt.

Det som nu händer bland ungdomen i Frankrike verkar inte vara tydligt nog för att Maud Olofsson och den borgerliga alliansen ska förstå. Hon har ju inte ändrat sig och verkar helt sakna insikt i hur unga har det på arbetsmarknaden i Sverige.

Unga har redan svårt att komma in i vuxenlivet. Den flexibilitet som Maud Olofsson efterlyser för att arbetsgivare ska våga anställa finns redan.

Ungdomarna behöver inte större otrygghet. De behöver trygghet och framtidstro. Därför deltar LO-distriktet nu i en 13-veckorskampanj som har döpts till Utmaningen. Arbetslösa ungdomar "utmanar" näringslivet att anställa ungdomar.

Projektet kommer genom VLT flera gånger per vecka att beskriva ungdomars situation, lyfta fram företag som anställer ungdomar och att ha en form av barometer där de företag som anställer rankas som en tio-i-topp lista.

Förutsättningen är att företagen erbjuder jobb minst en månad till avtalsenliga löner och övrigt kollektivavtalsenliga villkor.

Per-Inge Ahlbäck

Ombudsman LO-distriktet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons