Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfylleriet är inget ungdomsproblem

Annons

Oavsett väder är midsommar en av årets blötaste helger. Sillen och den färska potatisen sköljs ner med stora mängder öl och nubbe. Men det svenska midsommarfirandet har också en bitter eftersmak för många. För efter fylleriet följer personliga tragedier, stora lidanden och omfattande kostnader för samhället. Särskilt drabbas barn och ungdomar.

Färska siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar att ungdomars alkoholkonsumtion har ökat de senaste 16 åren. Flickornas konsumtion har ökat mer än pojkarnas och det är nu i princip ingen skillnad mellan könen.

År 1989 drack en flicka i årskurs 9 i genomsnitt 15 deciliter ren alkohol per år. I år är motsvarande siffra 32 deciliter, en ökning med över 100 procent på 16 år. För pojkar i årskurs 9 har konsumtionen ökat från 27 till 33 deciliter per år. Var fjärde elev i årskurs 9 uppger att han eller hon dricker sig berusad en gång per månad eller oftare.

I den ökade alkoholkonsumtionens kölvatten följer hälsoproblem, skadegörelse, våld, sexuella övergrepp och annan kriminalitet. Alkoholen fungerar också som inkörsport till annat missbruk. Andelen elever i årskurs 9 som uppger att de har använt narkotika har mer än fördubblats sedan 1989, från 3 procent till 7 procent bland både pojkar och flickor.

Så här vid midsommar blir det tydligt att vi lever i en alkoholfixerad kultur där berusningen är ett självändamål. Alkohol- och drogromantiken ligger som en dimma över stora delar av underhållningsindustrin, det hårda partajandet framställs som ett ideal. Att så många barn och ungdomar dricker stora mängder alkohol är knappast något att förvånas över. De anammar de normer, värden och mönster som vuxenvärlden förmedlar.

Vi är många som oroas över utvecklingen. Men oron får inte förlama utan måste förvandlas till handlingskraft. Som politiker ska vi verka för att Sveriges restriktiva alkoholpolitik återupprättas. Alkoholskatter och skärpta införselkvoter är viktiga instrument. Kontrollen av folkölsförsäljningen måste också förbättras. Det förebyggande arbetet inom skola, polis och föreningsliv måste stödjas.

Men politiken har sina begränsningar. Vad spelar åldersgränser för roll om vuxna köper ut alkohol till barn och ungdomar? Vad spelar statliga informationskampanjer för roll om de viktigaste budbärarna - föräldrarna, lärarna, ledarna i sportklubben och idolerna - genom sina liv representerar ett helt annat budskap?

Det är viktigt att betona att alla vuxna har ett ansvar. Vi vuxna är de förebilder som barn och ungdomar lär sig av. Vikten av vuxnas närvaro i ungdomars liv kan inte överskattas. Vi måste därför möjliggöra för föräldrar att vara med sina barn. Familjepolitikens inriktning är oerhört viktig. Vi måste se till att skapa nya, och värna om befintliga, alkoholfria mötesplatser. Föreningar, församlingar och andra ideella organisationer är centrala i detta sammanhang och förtjänar stöd.

Vi måste bli fler vuxna som finns där ungdomarna finns. Vi måste våga vara vuxna föredömen och sätta gränser. Vi måste helt enkelt visa att vi bryr oss.

Göran Hägglund

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons