Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis Mälarenergi

Annons

Alltsedan diskussionen om Mälarenergis inköp från Baltikum och Ryssland av så kallat rundvirke för flisning till biobränsle kom i gång för ett halvår sedan har representanter för Mälarenergi slagit ifrån sig all kritik.

Så också dess ordförande, kommunalrådet med ansvar för miljö Kent Ryberg, på senaste kommunfullmäktigesammanträdet.

Ryberg upprepar bara vad som tidigare sagts - representanter för Estniska miljödepartementet, Estniska naturvårdsverket, skogsägarföreningen med flera skall ha sagt att det inte är några problem.

Fortfarande har inte dessa påståenden på något sätt verifierats genom källangivelse så om, var, när och hur det sagts är frågetecken.

I sammanhanget kan konstateras att under de 14 år jag har arbetat i Estland har jag aldrig träffat någon representant för Estlands naturvårdsverk - detta då det inte finns och heller inte har funnits!

Så vari består det faktiska problemet och varför bråka om Mälarenergis ekonomiskt förmånliga inköp av biobränsle från Estland, Ryssland eller var det nu kommer ifrån?

De baltiska skogarna liksom skogarna i nordvästra Ryssland är biologiskt mycket värdefulla, här finns arter som vi för till utrotningens gräns eller till och med utrotat. Den mest kända symbolen för dessa arter är kanske svart stork och vitryggig hackspett men det finns många fler.

Det kan ju sägas vara ett problem primärt för dessa länder, det vill säga att det är deras ansvar att bedriva ett hänsynsfullt och uthålligt skogsbruk. Förvisso så, men när svenska importörer tillhör de viktigaste handelspartnerna så är ansvaret även vårt.

Det kan vidare hävdas att dessa länder för sin ekonomiska utveckling behöver dessa avverkningar.

Förvisso skall skogen brukas men till vilket pris. Ett stort problem med dagens skogsbruk i Baltikum och Ryssland är olaglig avverkning. Ren stöld i form av illegala avverkningar. Avverkningar av mer virke än tillståndet medger, sätten är många. Till detta en handel som ofta sker utan att skatter och avgifter betalas.

Årligen avverkas i Estland på den privatägda delen, som är cirka 50 procent av skogen, långt mer än tillväxten - detta är uppenbarligen inte uthålligt.

Detta bidrar knappast till ekonomisk utveckling lika lite som annan svart, grå eller kriminell verksamhet.

På det seminarium om detta problem som WWF anordnade den 14 juni deltog representanter för såväl de stora skogsbolagen som möbeltillverkare och samstämmigheten var stor om att problemet existerar och att det måste åtgärdas.

Trots att alla seriösa aktörer är certifierade enligt Forest stewardship council (FSC) och på olika sätt via intyg och avtal söker försäkra sig mot olagligt virke kan ingen garantera att det inte ingår i importen. Så komplicerad och oklar är situationen med mellanhänder och bristande myndighetstillsyn.

Desto märkligare är det då att Mälarenergi och Kent Ryberg kan garantera att allt är i sin ordning och lagligt på overifierade uttalanden!

Mälarenergi handlar via inköpsbolaget EFO med en estnisk partner Estelva registrerat i Marbella i Spanien. Ett företag som förutom virkeshandel även säljer exklusiva turistupplevelser i Spanien, allt enligt internet.

Jag beklagar, Kent Ryberg, men ännu har vi inte fått de besked som krävs för att göra dina och Mälarenergis uttalanden trovärdiga.LENNART GLADH

l Rapporten "Ett skepp kommer lastat", ekologiska fotavtryck av Sveriges virkesimport från öst kan fås via www.wwf.se.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons