Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlingens problem är inte nya

Annons

Bästa Kerstin Dellham, nu är det nog hög tid att ta av nattmössan. Du kan inte förstå att ni blir betraktade som ryggradslösa när ni först till fullo ställer upp och stödjer upphandling av familjeläkare och sedan när det blåser lite hett, väljer att avvika från överenskommelsen med majoriteten. Därtill påstår du också att ni vågar stå för att ni vill rätta till vad som gick fel i upphandlingen. Vad var det som gick fel egentligen? Jo det kom in fler intressenter på marknaden än vad både ni och Praktikertjänst räknat med.

Att mer av landstingets verksamheter skall utsättas för konkurens, och därmed en naturlig följd av detta, upphandling, är något som moderaterna länge drivit aktivt i landsting och kommuner. Vad innebär då en upphandling? Den som lämnar ut verksamhet eller uppdrag till upphandling hoppas att det skall komma in många anbud, oavsett om det handlar om pris, kvalitet eller både och. Målet är alltid att det skall finnas fler aktörer att välja mellan. Den aktör som lämnat de bud som bäst stämmer överens med de krav som upphandlaren ställt får uppdraget. Detta innebär att det alltid finns risk för att de som redan utför uppdrag åt landstinget kan förlora vid ny upphandling, vilket inte är något nytt, inget hopkok som majoriteten (s) och (v) har hittat på. Det här min bästa Dellham är verkligheten av er politik.

Konsekvenserna av upphandling har länge funnits i Västerås kommun. Där finns flera äldreboenden som fått nya vårdgivare efter varje upphandling. Här finns också både boende och patienter. Trots detta så har det aldrig förekommit samma protester mot upphandling. Beror det på att här finns inga läkare (övrig personal har ju här likväl som i landstingets upphandling fått ny arbetsgivare) eller beror det på att det handlar om gamla som många gånger har svårt att tala för sig själva, eller beror det på att det är en naturlig följd av upphandling och att de berörda har vant sig vid detta?

Varför har då Praktikertjänst agerat som de gjort? Ja, här kan jag bara spekulera. En tanke som slagit mig är att om det endast finns en anbudsgivare (vilket tidigare varit fallet) så finns det ett stort utrymme för anbudsgivaren att diktera villkoren. Vilket kort sagt betyder att de tydliggör vad de är beredda att tillhandahålla för pengarna, oavsett vad kraven var från början. Finns fler anbudsgivare så är chansen större att landstinget får utfört det man ställt krav om för samma pengar. Det här är också ett sätt att ta ansvar för ekonomin. Att avstå från upphandling när andra aktörer skall in och utföra vård som är offentligt finansierad är att inte ta ansvar för vad västmanlänningen får för sina skattemedel.

Så Kerstin Dellham det är bara att bita i det sura äpplet och inse att det här är konsekvenser som följer av er politik. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta den, även om det många gånger skulle vara önskvärt.

Så kort sagt, vad är det som gått fel i upphandlingen? Jo, det var fler aktörer som lämnade in anbud än vad några hade hoppats på. Detta har i sin tur inneburit att vi fått nya vårdgivare, vilket i sin tur inte med automatik innebär att vi fått sämre vårdgivare, utan snarare att vi i större utsträckning kan få det vi önskade få utfört för pengarna.

Jag kan till viss del förstå att ni vill värva väljare, men att värva väljare genom att göra avsteg från sin egen politik är inget jag skulle rekommendera mitt eget parti.

Kerstin, en annan sak är att du drar dig aldrig från att påpeka att de offentligt styrda familjeläkarna ibland har svårt att få sina läkartjänster tillsatta, men du påtalar aldrig att de privata aktörerna i samma läge väljer att gå i konkurs eller väljer att ej fortsätta bedriva vård på platsen, utan bara slår igen. Landstinget har tvingats i dessa fall att på kort tid ta över de patienter som varit listade på dessa familjeläkarmottagningar. Hallstahammar är ett bra exempel på detta.

Bästa Kerstin, skillnaden mellan offentlig och privat utförare är att de privata utförarna står aldrig helt plötsligt och måste reda ut vad de offentliga utförarna har missat. Men tvärt om är det faktiskt så.

Så Kerstin Dellham, ta ansvar för den politik ni driver, även om det ibland blåser lite varma vindar. Både du och jag vet att de insändare som finns i massmedia inte representerar västmanlänningen. Det är bara de som av någon anledning vill protestera som skriver insändare. De som är nöjda är tyvärr tysta och framträder inte i debatten. Både du och jag skulle önska att debatten innehöll en mer nyanserad bild, men så är det tyvärr inte och det får vi leva med.

Till sist, (s) och (v) är beredda att bibehålla den fördelning som finns mellan offentliga och privata utförare vad gäller familjeläkare, men vi är också beredda att ta konsekvenserna av detta.

GÖREL MALINARIC KORKMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons