Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmuntra mångfald

Annons

Ofta hör man politiker säga att Sverige är ett land som står för mångfald. Det låter ju bra, men stämmer det med verkligheten?

Om vi börjar med det mest grundläggande, nämligen barnen och barnomsorgen, hur ser mångfalden ut där? Om man som förälder vill ha en dagmamma (dagbarnvårdare) till sitt barn, var finns de? Dagbarnvårdare försvinner för att få föräldrar efterfrågar dem, säger ansvariga politiker.

Det låter konstigt. Inte för att det är något fel på kommunalt dagis, men jag tror säkert att det finns en hel del föräldrar som föredrar att ha sina barn i hemmiljö i en liten barngrupp. Barn är ju olika och alla barn trivs inte i stora grupper. Är det kanske så att man inte lyfter fram dagbarnvårdarna tillräckligt och uppmuntrar att de finns?

Om man då i stället går ihop några föräldrar och själva försöker lösa barnomsorgen tillsammans på olika sätt, hur lätt och smidigt går det? Uppmuntras det? Det är en sak att alternativa lösningar inte är förbjudna, men om de inte uppmuntras är risken stor att initiativen dör. Väljer man i stället att stanna hemma och själv ta hand om sitt barn, hur ses det från samhällets sida?

Å andra sidan är väl det alternativet så gott som obefintligt, eftersom det är mer eller mindre omöjligt att leva på en lön i Sverige. Så var det med den mångfalden. Är det kanske så att vi alla ska stöpas i samma form? Är det så vi skapar framtidens Sverige?

Man kan säkert ställa sig liknande frågor inom andra områden. Hur uppmuntras mångfalden och kreativiteten inom till exempel vården, skolan och arbetsmarknaden? Är man där öppen för olika alternativ och uppmuntras förslag och idéer som kan leda till mångfald? Uppmuntras barn med olika talanger i skolan?

När jag växte upp var man en stjärna om man var duktig i idrott men en "nörd" om man var duktig i matte, språk, eller musik. Vad jag har förstått är inställningen ungefär densamma i dag. Det är ju en väldigt tråkig inställning, att det ena skulle vara bättre än det andra.

Jag har också hört att vissa skolor fortfarande utser skolans bästa idrottsprestationer. Det är inget fel med det, men jag hoppas att även prestationer i andra ämnen uppmuntras på samma sätt. Varför inte utse skolans bästa uppsats eller bästa kamratåtgärd?

Inom personlig utveckling hävdar man ofta att det man fokuserar på växer och blir större. Jag är övertygad om att den principen gäller överallt. Därför är det viktigt att vi inte stirrar oss blinda på en linje. Därför är det viktigt att uppmuntra mångfald och skapa förutsättningar för utveckling inom många olika områden. Det skulle Sverige må bra av. Idrotten är ett bra exempel på det.

Sverige står sig väl internationellt i idrottssammanhang trots att vi är en relativt liten nation. Varför? Förmodligen för att vi satsar på idrotten i vårt land. Vi satsar brett och stort och låter barn prova på olika inriktningar inom idrotten. Därefter uppmuntrar vi dem att göra mer av det som de tycker är roligt. Vi skapar därmed mångfald inom idrotten. Och så fungerar det säkerligen inom andra områden också - att det som uppmuntras växer och blir stort och starkt. Och det som inte uppmuntras försvinner bort i det tysta. Ungefär som dagmammorna.

Agneta Tersmeden-Hendel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons