Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörande insinuation om Svenska kyrkan

Annons

Jörgen Johansson har i lördagens VLT skrivit en debattartikel om behovet av en opartisk kommission som skall granska regeringens och myndigheternas agerande vid den aktuella katastrofen i Sydostasien. Om detta kan jag inte ha några synpunkter, även om jag personligen inte tror att respekten för politiker ökar när dessa försöker knipa politiska poäng på det nationella trauma som vi för närvarande genomlider.

Vad som däremot upprör mig är den insinuation som skribenten kommer med när han antyder att Svenska kyrkan i denna situation skulle låna sig till att låta socialdemokraterna använda kyrkans gudstjänster och minnesstunder för sina egna syften. Det är en oförskämdhet som slår mot alla berörda.

Sanningen är dessa att minnes- och sorgegudstjänster ordnas av Svenska kyrkan utan några politiska inblandningar. Precis som Jörgen Johansson säger sker i Norge.

I Västerås stift har skett ett samråd mellan kyrkan och berörda landshövdingar när det gäller formerna för att manifestera vår kollektiva sorg och delaktighet. I Västmanland ordnades genom detta initiativ möten i samarbete mellan kyrkan och kommunerna i den vecka som gick. I Dalarna genomfördes liknande manifestationer samtidigt med den sorgegudstjänst som under lördagen anordnades i Västerås Domkyrka. I alla dessa fall fanns det inga som kunde tänka sig att den gemensamma sorgen och vanmakten skulle kunna utnyttjas för politiska syften. Respekten för de människor som drabbats gör något sådant orimligt.

Att regeringen beslöt att låta sig representeras vid de nationella sorgegudstjänster som under lördagen anordnades i alla domkyrkor - utan att tala - är något ganska naturligt oberoende av politisk färg.

Jag begär inte att Jörgen Johansson skall be sina politiska motståndare om ursäkt. Det ingår ju inte i det politiska spelet.

Men att anklaga Svenska kyrkan för politiskt medlöperi i den aktuella katastrofsituationen är otillständigt. Vi har inga andra ambitioner än att finnas till hands för alla! Jag vill gärna tro att politiker i sitt engagemang har ädla motiv - och också är beredda att ta tillbaka ogenomtänkta dumheter. Alltså förväntar jag mig å kyrkans vägnar en offentlig ursäkt från Jörgen Johanssons sida.

Claes-Bertil Ytterberg

Biskop

Jörgen Johansson svarar:

Jag konstaterar att kyrkan i Västerås hanterat frågan på ett korrekt sätt. Mina uppgifter, vid utformningen av debattartikeln, var sådana att kritik var befogad. Tyvärr kan även en sedvanlig seriös källa ha fel. Som jag ser det ska alltså inte kritik framföras gentemot kyrkan i Västmanland och därmed framför jag min ursäkt för detta. Däremot kvarstår kravet gentemot regeringen om behovet om en oberoende kommission för att se över regeringens handlande i samband med Asienkatastrofen. Detta för att nu gjorda misstag inte återupprepas.

Jörgen Joahnsson (c)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons