Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsökande verksamhet ett stöd för äldre

Annons

För att äldre ska kunna bo kvar i sina hem så länge det är möjligt är det viktigt att deras tillvaro är trygg och säker, att de har ett tillfredsställande socialt liv och att deras hälsa är tillräckligt bra.

I kristdemokraternas motion om att förebygga fallolyckor bland äldre föreslår vi att man inventerar och analyserar behovet av åtgärder. Utifrån detta bör en åtgärdsplan göras.

Motionen har behandlats positivt och är på väg till kommunfullmäktige. För att en inventering av behoven ska kunna göras anser vi att det vore bra med en uppsökande verksamhet bland de äldre.

I Arboga har man med mycket lyckat resultat genomfört uppsökande verksamhet bland pensionärer som är 80 år och äldre. Alla i denna ålderskategori har fått ett erbjudande via brev om att delta men vill man avstå respekteras detta givetvis. Det är arbetsterapeuter med bistånd av medicinskt ansvarig sjuksköterska som har utfört hembesöken.

Uppsökande verksamhet har genomförts i många kommuner i Sverige med positivt resultat. Det man gör är att någon utomstående har tid att sitta ner och lyssna på hur den äldre har det. Man kan fråga hur den äldre upplever sitt liv, vilka besvär och vilka läkemedel man har, vilket socialt liv man lever, hur hemmiljön är i förhållande till den fysiska rörligheten och om man önskar bo kvar hemma, vilket eventuell stöd man anser sig behöva. Utifrån dessa besök sätts sedan lämplig hjälp in. Kanske man behöver hemtjänst, en rullator, ändrad medicinering, få lite sällskap genom väntjänsten, eller besöka mötesplatser och få bort olycksrisker i sitt hem.

Vi kristdemokrater lämnar nu in en motion till kommunfullmäktige i Västerås där vi föreslår att man erbjuder personer, som är 80 år och äldre, ett besök av någon från äldreomsorgen.

Tystnadsplikt är en självklarhet, och lämpliga åtgärder ska man givetvis vara överens om med den äldre. Syftet med den uppsökande verksamheten är att öka livskvalitén för den äldre och ge bättre förutsättningar för ett kvarboende om ett äldreboende inte anses behövligt.

Elisabet Fridén (kd), oppositionsråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons