Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärdera läraryrket!

Lärarlönerna ska vara i den nivå med övriga yrken som har en likvärdig högskoleutbildning, hävdar Per Dahlberg, Lärarförbundet, Västerås lokalavdelning.

Annons

Eftersom läraryrket är ett av de viktigaste yrkena i kunskapssamhället måste samhället satsa på lärarna. Lönen måste bli ett uttryck för det stora värde som samhället, Västerås stad, sätter på denna yrkesgrupp. Det måste ligga i samhällsintresset att lärarna ligger på en sådan nivå att det är ett attraktivt yrkesval och att villkoren är sådana att de bästa krafterna söker sig till yrket.

I dag är lönerna för lärare och skolledare för låga, samhället riskerar att yrket väljs bort för villkoren är för dåliga. Sverige har valt att gå den kunskapsintensiva vägen där läraryrket är ett nyckelyrke. Västerås stads egen skolutförare Proaros har dessutom valt att formera sig mot en kunskapsorganisation och för att kunna skapa sig legitimitet mot näringslivet måste de också visa med handling att de vill satsa på denna nyckelgrupp, lärarna.

Lärarlönerna ska vara i den nivå med övriga yrken som har en likvärdig högskoleutbildning. Lönerna måste också höjas kraftigt för samtliga lärare och skolledare till en sådan nivå som motsvarar den avgörande betydelsen denna yrkesgrupp utgör i samhällsutvecklingen i den globala värld som vi idag lever i.

Bland Sveriges kommuner hamnar Västerås kommun på 210 plats. När det gäller lön 211 plats och friska lärare 249 plats samt resurser till lärande och utbildning på 198 plats. Dessa placeringar ger en indikation på politikernas inställning till skolan. I denna redovisning finns även friskolorna medtagna.

Sedan 2001 har kommunen satsat miljontals kronor på ohälsan inom vård och omsorg (äldreomsorgen) med all rätt naturligtvis. De resultat som framkommit har kommunen inte kunnat överföra på lärande och utbildning. Trots ett ihärdigt påpekande om behovet av en grundlig analys av arbetsmiljön inom skolan har ingen hörsammat detta, varken politiker eller tjänstemän.

Per Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons