Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utanförskap också i Sverige

Annons

Kan vi lära oss något av det som händer i Frankrike? Och kan vi få se samma scener utspela sig i vårt säkra Sverige?

- Ja, är mitt svar. Kanske inte riktigt i den omfattningen i Västerås, men väl i andra utanförskapsområden i svenska storstäder.

Många vet inte hur det är att bo i områden där segregation är en del av vardagen. Man är misstänksam mot det som man inte känner till. Det ingår i den mänskliga naturen att ha fördomar. Några har små fördomar och andra större.

För att förstå vad som händer i Frankrike, måste man börja ifrån de enkla "ofarliga" fördomarna. De som grundas på okunskap är inte farliga - om personerna som har dem, talar öppet och frågar individer från olika traditioner om deras sed och kultur.

Däremot de som grundar sig på främlingsfientlighet är farliga och bör bekämpas, därför att de väljer att självmant blunda för den verklighet som i dag finns i Sverige med 1,4 miljoner svenskar som antingen är födda utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands.

Alla vet att arbetslös-heten, ohälsotalen, brottslingar och brottsoffer och de dåliga skolresultaten är högre på Bäckby och i min stadsdel Råby än i andra bostadsområden i inner-stan. Problemen är där. Vi kan inte blunda för dem. De försvinner inte av att vi försummar att diskutera dem öppet.

Många av de problem som finns i förorterna har ingenting med ursprung att göra, utan har sin grund i sociala förhållanden. Vad tror ni?

Kan ett barn må bra av att veta att hans mamma och pappa inte arbetar, av att veta att hans föräldrar inte kan eller orkar med det här med rättigheter och skyldigheter, skolsystem och så vidare, antingen på grund av okunskap eller spritproblem?

Kan någon verkligen tro att en förälder som saknar framtidstro skall kunna motivera sina barn att klara sig bra i skolan? Klart att de kan göra det, men för att kunna hjälpa barnen måste vi hjälpa föräldrarna först.

De politiska beslut som har påverkat och till och med ökat segregationen grundar sig i miljonprogrammet som socialdemokraterna står för och systemfel i monopolet Ams. Men hela samhället har också ett ansvar som kan definieras i sin helhet.

Att inte diskriminera någon eller förneka ett visst arbete eller betald praktikplats för att denne råkar vara en kvinna, en svensk med utländskt ursprung, en mörkhyad, en person med en annan tro/religion, sexuell läggning, handikapp med mera.

Man kan ha olika svar och färdiga lösningar, men verkligheten talar för sig själv, utan att vi försöker göra politiska poäng av det. Utanförskapet växer tack vare en misslyckad integrationspolitik. Satsa på arbete. Ett arbete ger självkänsla, starkt självförtroende, ökad gemenskap och minskad frustration över den mörka, trista och hopplösa tillvaron.

Då skulle förmyndare, föräldrar eller vuxna som bor i utanförskapsområden säkerligen ha nog med krafter att motivera och hjälpa sina barn och ungdomar bort från gatorna, bort från mobbningen och till bättre betyg och trygghet i våra skolor och våra bostadsområden. Jag älskar redan min stadsdel Råby och jag ser möjlig-heterna. Gör det du också. Var med och påverka till det bättre.

Avni Dervishi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons