Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utanförskapet från euron gav god ekonomi

Moderaternas Anders Borg och socialdemokrater är oense vem som ska yvas för Sveriges goda ekonomi jämfört med EU och euroområdet. Vi anser att de som lagt grunden för den goda svenska ekonomin är de svenskar som sade Nej till EMU i 2003 års folkomröstning

Annons

Många ödesmättade profetior om vad som skulle hända och hemsöka Sverige för vårt oförstånd att säga nej till EMU och euron inträffade aldrig.

Idag ser vi resultatet, euroområdet brottas med gigantiska underskott, flera nationer bedöms vara statsbankrutta. Åtgärder i form av nedskärningar i respektive lands välfärd, massarbetslöshet, åtstramningar, folk som svälter och barn som gråter högre än sina mödrar för att de är hungriga.

Det är den verklighet Anders Borg och socialdemokraterna jämför Sveriges ekonomi med när de talar om vår goda ekonomi.

Vi vill ha ordning och reda i ekonomin och säger därför nej till det mycket tvivelaktiga projektet där Sverige enbart förbinder sig att följa andras direktiv och agera mjölkossa åt de länder som tragiskt nog inte får möjlighet att själv sköta sin egen ekonomi.

Därför är det för oss fullständigt obegripligt att Fredrik Reinfeldt vill föra in oss svenskar i något som vi totalt saknar beslutsrätt om.

Att enbart delta i ett sammanträde om året utan vitala sammanhang för att få vara med i ”Euroländernas finanspakt” kan enbart innebära något av tre saker

a) Fredrik Reinfeldt misstror rapporteringen från euroländerna

b) Fredrik Reinfeldt önskar ansluta Sverige i EMU på fem års sikt utan att vi ska få delta i beslutet

c) Fredrik Reinfeldt är mycket fåfäng.

Oavsett skäl är inget av dessa att föredra. Vi tror att vår åsikt delas av många av de 69 procent röstberättigade svenskar som i EU-parlamentsvalet 2009 röstade kritiskt eller underlät sig att rösta överhuvudtaget.

Euroländernas finanspakt åtgärdar inte eurokrisens grundläggande orsaker. Den ska inrättas för att euron i sig ska låsa länder vid en överstatlig valuta- och penningpolitik.

Inrättandet av Euroländernas finanspakt innebär stora ekonomiska åtaganden med tveksamma ändamål och en kraftig urholkning av demokratin.

Dessutom kommer Sverige att helt sakna inflytande i Euroländernas finanspakt.

Vi uppmanar därför riksdagen och dess ledamöter att säga nej till anslutningen av Euroländernas finanspakt den 30 maj!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons