Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnämningsmakten har blivit rena farsen

Annons

Doktor Göran Persson och finansminister Pär Nuder förutspår skattehöjning framöver, en vision av äkta s-märke. Tumskruven ska alltså dras åt ytterligare för världens mest skattebelastade folk.

Redan i dag måste en medelinkomsttagare - bildlikt sagt - jobba sin arbetsvecka fram till torsdag lunch för statens bottenlösa kassakista för att sedan avsluta med en och en halv dag för sin egen penningpung. Det har Skattebetalarnas förening räknat ut.

Socialdemokraterna behöver förstås mer pengar för att förstärka Sveriges ledarposition i Europa när det gäller offentlig administration - byråkrati. På fyra år har vi fått 50 nya statliga myndigheter utöver de 250 tidigare. Personalstyrkan, omkring en kvarts miljon, har ökat med cirka 50 procent. Kostnaderna har stigit med 18 procent till runt 600 miljarder/år. De politiskt tillsatta chefsposterna domineras självklart av socialdemokrater.

Man undrar om alla myndigheter fyller något behov. Vill jag att min skatt ska gå till Handelsflottans kultur- och fritidsråd med ett 30-tal anställda? Eller till Nationellt centrum för flexibelt lärande eller Statens institut för kommunikationsanalys?

Man kan fråga sig hur många myndigheter som skapats för att ge genereraldirektörslön åt avlagda s-politiker. Marita Ulvskog som gör bort sig titt och tätt kanske står på tur. Med lite uppfinningsrikedom kan hon nog få ett bra jobb. Mitt tips: Sätt henne som gd i en ny myndighet, Statens råd för rehabilitering av gamla kommunister! Med ett kommunistiskt förflutet är hon som klippt och skuren för posten. Som ett alternativ kan den diplomatiska talang hon visade för en tid sedan gentemot Föreningssparbanken kanske leda till en ambassadörspost - varför inte i Nordkorea!

Regeringens utnämningsmakt har utvecklats till rena farsen, inte minst inom universitet och högskolor. Ett parti med knappt 40 procent i senaste valresultat ser genom regeringen till att drygt 60 procent av utsedda styrelseledamöter är socialdemokrater. Hos landets 16 största universitet och högskolor har 13 styrelseordförande röd partibok. Ingen kan inbilla mig att de valts på grund av verklig kompetens att ta ansvar för uppgiften.

Denna planmässiga politisering bådar inte gott men har sina poänger av farskaraktär. Göran Persson har ju gubevars blivit hedersdoktor vid Örebro universitet. Goda röda kompisar där fixade till den saken.

Långvarigt regeringsinnehav bäddar för maktberusning och missbruk. Ett avbrott och skifte till förmån för den halva av svenska folket som inte är socialister eller kommunister skulle ge en välbehövlig demokratisk injektion och nytändning.

Tord Säfvestad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons