Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare och statsvetare: Sveriges valprocedur måste bli bättre

Annons
Den mänskliga faktorn. 147 väljare fick inte rösta i senaste valet, eftersom de redan var avprickade i röstlängden när de kom till vallokalen, skriver debattörerna.foto: scanpix

Vid rösträkningen efter valen i september i fjol kom stora brister i dagen och hur lätt slarv kan påverka resultatet. I Värmland var det nära att valet till riksdagen fick göras om på grund av röstslarv i Arvika. Slarv med förtidsröster kan dessutom ha avgjort kommunvalet i Örebro där endast en röst avgjorde mandatfördelningen mellan blocken.

I Västmanland var det också små marginaler vid mandatfördelningen. Sjukvårdspartiet var 68 röster från att ta plats i landstinget av mer än 160 000 avgivna röster. I Västerås skilde också få röster för att ändra mandat-fördelningen rejält mellan blocken från 29–29 till 30–28 för de rödgröna. Ytterst få röster avgör valresultaten och valprocessen i Sverige måste nu förbättras.

Det brukar hända i så gott som varje val att partier blir invalda i kommunerna trots att de saknar kandidater. Till exempel blev nu en stol tom i Hallstahammar för Sverigedemokraterna.

I andra fall skriver väljare ned namn på valsedlar utan kandidatnamn. Enskilda personer har därmed blivit invalda för partier som de inte sympatiserar med. Man ska självklart inte kunna väljas till ett politiskt uppdrag om man inte ställer upp i ett val.

I årets val satte ett extremparti upp partiledare i andra partier och medlemmar av kungahuset på en riksdagslista utan dessa personers medgivande. Orimligt! En omprövning av den fria nomineringsrätten i det svenska valsystemet borde det gå att nå en bred politisk uppgörelse om.

Vårt system med skilda valsedlar för de olika partierna måste också förändras. Valmyndigheten finansierar och distribuerar endast valsedlar (utan kandidatnamn) för de partier som har fått minst en procent i ett av de två senaste valen. En av de främsta uppgifterna för nya politiska utmanare består därmed i att trycka och distribuera valsedlar. Vid de tre olika valen i år trycktes totalt 540,2 miljoner valsedlar, men bara drygt 18 miljoner användes.

Valsedelssystemet är inte bara ett stort resursslöseri utan även ett effektivt sätt att hindra nya partier från att organisera sig och bedriva valkampanj, då de måste koncentrera sig på att få ut valsedlarna. Därmed tävlar inte alla partier på lika villkor. Om väljaren inte hittar den tänkta valsedeln ökar chansen att han eller hon röstar på ett parti som har valsedlarna på plats.

I en demokrati ska inte valreglerna som sådana gynna något parti, vilket det nuvarande systemet med skilda valsedlar gör. Detta system hotar även valhemligheten, en av de centrala delarna i en fri demokrati. Väljare som tar valsedlar på plats i vallokalen har ofta andra väljare och valfunktionärer runt omkring sig.

Det fanns vidare även många exempel på hur väljare slänger politiska motståndares valsedlar eller blandar egna valsedlar med konkurrenternas. De flesta länder har en gemensam valsedel för alla partier. Det borde Sverige också införa.

Dessutom var det 147 väljare i Sverige, varav tre i Västmanlands län, som nekades att rösta i valet eftersom de redan var avprickade i röstlängden när de kom till vallokalen. Detta händer vid varje val och beror på den mänskliga faktorn, valförrättaren har av misstag prickar av fel person i vallängden. Problemet är bara att man inte bryr sig om detta så länge det inte påverkar valutgången. Men det rimliga är att valförrättningen ändras så att risken för misstag av den mänskliga faktorn elimineras så långt det är möjligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons