Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling bättre än avveckling

Annons

Förhandlingarna mellan regeringen och kärnkraftsindustrin om den framtida energiförsörjningen har brutit samman. Sammanbrottet borde ha lett till att regeringen omprövar sin energipolitik. Istället fullföljer regeringen en politik som förutom ett okänt antal miljarder också kommer att kosta många arbetstillfällen och en sämre miljö på grund av ökad användning av olja och kol.

Det är möjligt att hantera nackdelarna med kärnkraften. I konsekvens därmed borde riksdagsbeslutet om en förtida avveckling av kärnkraften och hindren mot en återstart av Barsebäck 1 omprövas.

Det finns visserligen de som säger att det inte finns ekonomiska intressen att bygga nya reaktorer i Sverige. Därför utgör inte 5 paragrafen i kärnkraftslagen som förbjuder byggandet av nya reaktorer inte något hinder. Det kan mycket väl vara rätt i Sverige, men är uppenbarligen fel när det gäller Finland. Där finns det långt framskridna planer på att uppföra en ny anläggning. Jag anser att den möjligheten också skall finnas i Sverige och att förbudet skall tas bort.

Sverige har under årtionden investerat i kärntekniskt kunnande. Tyvärr infördes en stopplag 1987, den så kallade tankeförbudsparagrafen, som säger att ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna, beställa eller förbereda för att inom landet uppföra en kärnreaktor. Avsikten var att det skulle vara färdigtänkt i Sverige när det gäller kärnteknik. Den här sortens tokiga beslut påminner om de påvar som på 1600-talet förbjöd människor att säga att jorden är rund.

Tankeförbudslagen är ovärdigt ett land som Sverige som dessutom säger sig värna den akademiska friheten och forskningens betydelse för framsteg och utveckling.

Regeringens förhandlingsman Bo Bylund hänvisade vid presskonferensen till chefen för Sydkraft som sagt att varannan lampa och varannan maskin i Sverige drivs av kärnkraften. Det bör stämma till eftertanke. Resultatet borde bli att utnyttja och utveckla kärnkraften så länge den uppfattas som säker samtidigt som vi då får resurser att utveckla alternativen.

TOMAS HÖGSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons