Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: 30 timmar i veckan i förskolan ger föräldrarna ökad valfrihet

Kristdemokraterna Maria Lindelöf, Malin Gabrielsson och Elisabeth Karlsson-Ellqvist skriver om Vänsterpartiernas familje- och förskolepolitik.

Annons

Som svar på deras artikel vill jag gärna berätta om vilken politik Vänsterpartiet står för.

Angående föräldraförsäkringen, vill vi att möjligheten att få vara hemma med sitt barn ska vara sju och en halv månad för varje förälder. På sikt vill vi att ersättningen ska vara 90 procent av förälderns inkomst.

Vi vill att båda föräldrarna ska kunna vara hemma samtidigt under de tre första månaderna för att båda ska ha chans att knyta an till barnet. Då skulle det bland annat bli enklare för papporna att vara lediga och löneskillnaderna som beror på att mamman är mest borta från jobbet skulle minska.

Vi ville inte införa vårdnadsbidraget som ger en föräldrar 3 000 kronor i månaden för att låta bli att ha sitt barn på dagis. Anledningarna till att vi är emot vårdnadsbidraget är många. I Norge har vårdnadsbidraget avvecklats efter nio år, då det bland annat ledde till försämrad kvalitet inom förskolan och mindre jämställdhet mellan män och kvinnor.

Just nu har den borgerliga alliansen i Västerås bestämt att barn till föräldralediga och arbetssökande inte får vara på förskolan mer än 15 timmar i veckan.

Vi tycker att förskolan har ett bra syfte, utan att ta över föräldrarnas ansvar. Vi vill utöka möjligheten att få vara på förskolan till 30 timmar i veckan för alla barn. Det ger ökad valfrihet för föräldrarna!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons