Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Barnfattigdomen ett växande problem i borgarnas Sverige

Annons

Barnfattigdomen ökade i Sverige, från 8 procent 2004 till 12 procent 2008. Enligt Statistiska centralbyrån, är prognosen för 2010 att 279 000 barn lever i fattiga familjer.

I december 2008 lämnade Vänsterpartiet in en motion till fullmäktige i syfte att kartlägga barnfattigdomen i Västerås. Nu i oktober blev kartläggningen klar. Utredningen skulle syfta till att undersöka hur stor barnfattigdomen är i Västerås och var den finns samt presentera konkreta förslag till hur vi i kommunen kan höja livskvalitén för dessa familjer.

Utredningen visar på stora skillnader mellan barn och unga, där de som lever i ekonomisk utsatthet exempelvis inte får utflyktspengar eller kan åka på semester på sommarlovet. De riskerar att inte kunna delta vid studieresor, friluftsdagar och utflykter. De deltar inte heller i samma utsträckning som andra barn i organiserade fritidsaktiviteter.

13 procent av barnen i Västerås levde 2008 i ekonomisk utsatthet. Mest utsatta är barnen till ensamstående eller utlandsfödda föräldrar.

Bakom den ökade barnfattigdomen hittar man regeringens försämringar för sjuka, arbetslösa och småbarnsföräldrar som har bekostat alliansens skattesänkningar. Att man försämrar för föräldrarna, innebär att man automatiskt försämrar för barnen. En utveckling med ökade klasskillnader som dessvärre kommer att fortsätta.

Vi kan försöka skapa arbetstillfällen och få till fungerande rehabiliteringsmöjligheter i kommun och landsting men det är den borgerliga regeringen som sätter regelverken för a-kassa och ansvarar förresurser till Arbetsförmedlingen.

Vänsterpartiet tycker inte att det är acceptabelt i ett rikt land som Sverige, och i en välmående stad som Västerås, att barn lever i fattigdom. Därför krävs det ett långsiktigt arbete där vi ser till barnen i första hand i vår politik.

Vi vill tillsammans med de rödgröna underlätta barnens vardag genom satsningar i skolan, exempelvis genom IDA-projektet. Men också möjliggöra att alla barn får möjligheten till en vettig fritid, exempelvis genom satsningar på kulturskolan och införandet av familjebiljett på baden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons