Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Förvirrat KD-försvar för privatisering och företagare i vården

Maria Lindelöf skrev en förvirrande artikel om att det behövs mer företagande i vården. Artikeln innehåller rena motsägelser. Vi vill här bemöta tre av hennes argument.

Annons

1. Varor och tjänster kan inte likställas.

Det är en stor skillnad mellan att upphandla blöjor och läkarvård. Tjänster är betydligt mer komplexa än varor och är därför svårare att jämföra eller byta ut. Människors ovärderliga vårdarbete kan inte jämställas med en utbytbar vara. Som 80 år på ett äldreboende är det svårt att flytta och byta tjänst på samma vis som man byter en vara man inte är nöjd med. God omsorg bygger på relationer och kontinuitet.

2. Kommersialisering av vården är inget jämställdhetsprojekt.

Lindelöf skriver att ökat företagande är viktigt för jämställdhetsarbetet i stort. Hon erkänner samtidigt att den privata vård- och omsorgsbranschen domineras av män på ledande poster. Vi saknar en närmare förklaring om på vilket vis ökat företagande i vård och omsorgssektorn är viktigt för jämställdheten. Flera rapporter tyder på att privatiseringen av vård och omsorg skapat en otryggare arbetsmarknad för de, till största del, kvinnor, som arbetar i sektorn.

3. Kommersialiseringen har inte skapat en mångfald av små företag.

Senare i texten skriver hon att små lokala utförare främjar kvalitén i omsorgen. Men det system som KD förespråkar har inte skapat en mångfald av småföretagare. Om vi bortser från det faktum att forskning visar att vare sig kvalitén eller effektiviteten är högre i privatdriven vård, så borde Krist-demokraterna ändå veta att en överväldigande majoritet av de upphandlade äldreboendena i Västerås drivs av riskkapitalbolag. Drivs äldreboendet inte av Proaros så drivs det i de flesta fall av riskkapitalbolag.

Vänsterpartiet är det enda partiet som alltid har varit tydligt i sin kritik mot privatiseringen av vår gemensamma välfärd. Vänsterpartiet är den enda trovärdiga feministiska alternativet i svenskt politik. Vi ser kvinnors situation i vård- och omsorgs-sektorn och vi är partiet som vill förändra.

I Sverige jobbar över en halv miljon kvinnor ofrivillig deltid och ofta jobbar de i vård- och omsorgssektorn. I Västerås stad ser vi över och arbetar för att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. I ljuset av den senaste tidens rapporter ochavslöjanden om vanvård framstår Krist-demokraternas försvar av ytterligare kommersialisering av vård och omsorg som naiv. Vill du ha en solidariskt finansierad vård och omsorg där människors behov är överordnat vinstintresset och där den grundläggande värderingen om att alla ska få en likvärdig behandling styr, då är Vänsterpartiet det självklara valet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons