Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Ingångna avtal ska hållas

Tre samordnare i Vårdförbundet, avdelning Västmanland ”begär ett svar från ansvariga lokala politiker om var partierna står i förhållande till SKL:s uttalande”. (VLT den 24 oktober).

Annons

Uttalandet som samordnarna talar om gäller en artikel på DN Debatt den 23 oktober. I artikeln skriver ledamöterna i SKL:s verkställande utskott att de överväger uppsägning av avtalet med Vårdförbundet. Detta på grund av den rådande extremt djupa lågkonjunkturen.

Min personliga uppfattning och övertygelse är att ingångna avtal ska hållas. Jag är också tämligen säker på att jag kan göra mig till talesman för vänsterpartisterna i Västmanland generellt.

Den svenska avtalsmodellen där arbetsmarknadens parter förhandlar fram avtal för en viss tidsperiod bygger på ömsesidig respekt och tillit.

Såväl arbetstagare som arbetsgivare ska kunna känna sig trygga om att ett ingånget avtal inte sägs upp för att försämra de överenskomna villkoren.

Om denna tillit och respekt luckras upp kommer lönebildningsprocessen äventyras och leda till negativa konsekvenser för hela samhällsekonomin.

Lågkonjunkturen som vi just nu genomlider är inte skäl nog för att skapa osäkerhet och oreda på arbetsmarknaden, tvärtom.

Det är ju i de svåra lägen respekt för de ingångna vtalen mest behövs.

Juha Rundgren

gruppledare i Landstinget, ordförande i Vänsterpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons