Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Mer våld med senare öppettider på krogen

I dag ska kommunfullmäktige ta ställning till om vi ska ha öppet till klockan 03 i stället för 02 på krogarna i Västerås. Det kan ju låta som en rolig och harmlös sak.

Annons

Vem kan vara emot att västeråsare ska kunna roa sig? Jag är precis som många andra i min ålder ute på krogen på helgerna och jag uppskattar Västerås uteliv.

Men frågan är inte så enkel.

Den samlade forskningen visar tyvärr att ju längre vi har öppet på krogarna ju mer våld får vi.

En stor studie från Norge, som har följt städer som först har utökat och sedan minskat öppethållandet, visar att i snitt ökar antalet våldsbrott med 17 procent för varje timme krogarna håller öppet efter 01.

I Västerås innebär det ökade kostnader för bland annat polisen, sjukvården och VL. Men det värsta av allt är att det blir en otryggare stad och det går stick i stäv med våra mål om ett välmående Västerås.

Jag och mitt parti har, när vi har konfronterats med alla fakta, kommit fram till att den inskränkning i människors frihet som det innebär med dagens maxtid för öppethållande på krogarna i slutändan¿innebär en bättre stad för majoriteten av invånarna.

Det blir en liten uppoffring för oss som fortfarande är danspigga och skötsamma vid klockan 02. Men vi har ju alltid möjligheten att gå dit lite tidigare om vi vill vara ut fler timmar totalt.

I dagsläget är många krogar halvtomma fram till runt klockan 24. Utökade öppet-tider i andra svenska kommuner har visat att folk tar sig in till centrum senare, hinner förfesta längre och är onyktrare på bussar och i köer. Ännu värre är det sedan efter ytterligare några timmars drickande.

Inför det här beslutet så har Sociala nämndernas stab gjort en gedigen utredning där Polisen, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Västmanlands Lokaltrafik, Hotell- och restaurangfacket och taxinäringen tillfrågats om hur de ser på förlängda öppet-tider. Endast taxinäringen är positiv.

Men inte nog med att alla som arbetar nära alkoholens negativa effekter är mot, inte ens krögarna själva vill ha öppet längre. 63 procent av de tillfrågade krögarna önskar inte längre öppettider och hälften av krögarna tycker att det är olämpligt.

Även om du inte är ute själv så kommer du och alla andra västeråsare att vara med och betala notan för längre öppettider på krogen.

Det är inte en ansvarsfull politik att gå emot all forskning och all expertis och införa detta. Därför uppmanar vi alla fullmäktiges ledamöter att ansluta sig till Vänsterpartiet och inte införa längre öppettider på krogen i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons