Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Moderaterna varken ett rättvise- eller arbetarparti

Annons

Moderaternas ungdomsförbund har startat en kampanj för att lansera Moderaterna som ett rättviseparti. I sin debattartikel kommer MUF Västmanlands Sofie Olofsson, med en rad påståenden som hon anser ska visa detta.

Vi kan vara överens om att det ska löna sig att arbeta eller studera men det får inte ske på bekostnad av dem som av olika skäl faktiskt inte kan det. Visst finns det människor som på olika sätt försöker utnyttja välfärdssystemet men de är en försvinnande liten skara.

Långt många fler är de som blir utslagna i det starkt individualiserade samhälle som alliansen skapat. Att alliansen skulle satsat stort på rehabilitering och sjukvård är ett näst intill befängt påstående, inte minst utifrån det faktum att i stort sett samtliga landsting dras med underskott, besparingskrav och personaluppsägningar.

Lägg sedan till de ändringar som gjorts i socialförsäkringarna som gör det möjligt att utförsäkra människor. Var är rättvisan i det?

Oavsett vilket/vilka partier som suttit vid makten har det alltid funnits möjligheter för den som funnits utanför arbetsmarknaden att på olika sätt komma in på den – det som skiljer insatserna åt är terminologin och ersättningarna. Att alliansen väljer att kalla sina insatser för nystartsjobb, instegsjobb med mera förändrar inte dess karaktär. Samma vara i nytt namn.

Att ge dem som har sjukersättning möjlighet att kunna prova på att återkomma till arbetsmarknaden är däremot en bra sak.

”Vänsterexperimentet försöker att framställa sin politik som att det är någon annan som ska betala. Sanningen är att det är bara breda, generella skattehöjningar som ger tillräckliga inkomster för vänsterns bidragschock.”

Bidragschock? Varken Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet driver en politik som bygger på att människor ska vara bidragstagare – det påståendet är en konstruktion från Moderaternas sida.

Till skillnad från Moderaterna driver vi en politik som bygger på att vi har ett gemensamt ansvar för Sveriges välfärd – en välfärd som utgår från att alla människor har ett lika värde men olika behov och förutsättningar. En välfärd som kommer alla till del bygger på solidaritet, ett begrepp som alliansen inte har förstått.

Med en solidarisk välfärd bygger man ett samhälle som genererar vinster för individen, företaget och samhället, det vill säga alla vinner. Det är välfärdens kärna!

Ett påstående blir inte en sanning för att man upprepar det ett otal gånger. Moderaterna är inget arbetarparti eller rättviseparti

Rättvisa kommer från hjärtat – som sitter till vänster…

Bodil Hildemar

Sala

Lotta Johansson Arnqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons