Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V och S: Så bekämpar vi barnfattigdom

Rädda barnen beskriver i en debattartikel i VLT en oroande utveckling i Sverige. Barnfattigdomen har i de senaste två mätningarna ökat och ligger nu på 13 procent.

Annons
Barnfattigdom. Många barn lever i ekonomiskt utsatta familjer som inte har råd med de leksaker som andra barn ser som en självklarhet.

I den allmänna debatten kan det ibland låta som att den här utvecklingen är som ett naturfenomen som inte går att förändra. Så är det naturligtvis inte, men det kräver en politisk vilja både nationellt och lokalt. En vilja som den borgerliga regeringen saknar. När Alliansen sänker krogmomsen med över fem miljarder kronor och inför skattesänkningar på över hundra miljarder kronor för i huvudsak de rikaste så drabbar det välfärden i Sverige. Välfärdssamhället har inte längre råd att stödja de mest utsatta och barn drabbas alltid värst.

I Västerås har fattigdomen bland barn ökat till 14 procent till följd av denna politik. Vi kommer som rödgrön kommun alltid att ha arbetet mot barnfattigdomen som vår mest prioriterade fråga. När vi tillträdde efter valet 2010 så inledde vi ett arbete för att alla anställda i Västerås stad ska ha rätt till att arbeta heltid. Vi ser att fattigdomen hos deltidsarbetande är hög, därför är det särskilt angeläget att alla som vill ska få arbeta heltid. Västerås stad ska vara ett föredöme, samtidigt som vi bjuder in privata företag att följa vårt exempel och ta del av vår utvärdering. På detta sätt kan vi politiskt arbeta för en bättre ekonomi hos Västerås stads medarbetare.

Men för de barn som lever under ekonomiskt svåra förhållanden just nu krävs det också andra mer direkta insatser. Vi har tagit fram rapporten Har du inga gummistövlar? med en rad konkreta förslag på åtgärder som vi arbetar med att genomföra. Bland annat införs en julpeng inom för-sörjningsstödet som ska fungera som ett extra tillskott under jultiden. Vi vet att lovperioderna kan vara extra tuffa, därför satsar vi extra på kollo i sommar.

Många barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer står utanför föreningslivet och därför satsar vi under 2012 på bred front för att få in fler barn och unga. En aktiv fritid är viktigt både för social gemenskap och för hälsan. Vi utökar möjligheterna för 10–15-åringar att aktivera sig genom att erbjuda en gratisaktivitet i veckan under ett helt år genom vad vi kallar Try-IT. Vi erbjuder också ekonomiskt utsatta familjer stöd med deltagaravgiften men också med den utrustning som behövs för olika aktiviteter. Allt detta är möjligt med de extra medel som vi har avsatt för 2012.

Dessutom har vi i vår lokala utbildningsplan förtydligat att ingen ska utestängas från skolaktiviteter på grund av föräldrarnas ekonomiska situation.

För att få alla nämnder och styrelser att agera och tänka utifrån barnkonventionen trycker vi på användandet av en barnchecklista. Inför beslut ska man göra en konsekvensanalys utifrån barns perspektiv. Vi kompletterar nu med en punkt om barn i ekonomiskt utsatta familjer. Men det viktigaste av allt är kanske det faktum att vi i vårt tyngsta styrdokument, Strategisk plan, slagit fast att vi ska följa upp utvecklingen av barnfattigdomen vilket kräver aktivt arbete på alla nivåer.

Detta är några av de saker vi arbetar med för att jämna ut orättvisorna som finns i samhället. Vi hoppas att vi i dialog med Rädda Barnen och andra föreningar kan fortsätta att jobba för att barn ska få en bra uppväxt i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons