Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V+S+MP: Vi arbetar för en jämlik skola i hela Västerås

Annons

Den kommunala grundskolan ska erbjuda den röda tråden från förskoleklass till årskurs 9. Det är målet för oss när vi nu ska ställa om så att mer resurser går till lärare och undervisning och mindre till lokaler.

Ett av skolans viktiga uppdrag är att på ett sammanhållet sätt kompensera för att eleverna kommer från olika bakgrunder och medverka till ett jämlikt samhälle. Det är en utmaning i en tid där det inte är självklart att barn med olika bakgrund möts i skolan. Därför krävs det krafttag för att se till målet blir möjligt att nå.

Under en längre tid har det pågått ett omfattande utredningsarbete inom Västerås stads skolverksamheter. Vi från de rödgröna ser att det nu är dags att gå från utredande till beslut.

Till skillnad från alliansen hävdar att vi behöver lägga ner en eller två högstadie-skola vill vi rödgröna att det ska finnas skolverksamhet hela vägen upp till årskurs 9 i flertalet av våra bostadsområden. Att bara fokusera på att lägga ned högstadieskolor känns helt fel.

Inriktningen i det utredningsmaterial som barn- och ungdomsnämnden och Proaros styrelse nu överlägger kring är att fler skolor ska bil F–9-skolor. På det sättet stärks den röda tråden genom hela skolgången och eleverna möts av en pedagogisk helhet. Erfarenheterna visar att den formen också ger bra resultat. Man får en trygghet och blir sedd av samma personal under en längre tid.

Det viktiga är att stärka elevernas lärande och på det sättet förbättra resultaten på de olika skolorna i staden.

Genom att flytta vissa årskurser bereder vi också plats för fler förskoleavdelningar och kan möta det ökade trycket med allt fler små barn. Vi ser också att ett större spann av årskurser gör en skola mindre utsatt när antalet barn minskar i en årskull.

Vårt mål är att ingen ska behöva välja bort en skola för att det är för låg kvalitet. Vi menar att det är stadens skyldighet att se till att det finns skolor från förskoleklass till år nio nära där eleverna bor som håller en hög kvalitet.

Att i det läge vi befinner oss nu lämna till exempel Bäckby utan högstadieverksamhet, som skulle bli en konsekvens av alliansens förslag, menar vi skulle torpedera den satsning vi nu gör för att utveckla stadsdelen och vara ett svek mot Bäckbyborna.

I de fortsatta överläggningarna kommer vi självklart att lyssna på alliansföreträdarnas argument men vår inställning är klar.

Nu är det dags att gå till beslut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons