Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V:s satsning på jobb doftar planekonomi

Annons

Karin Thorborg(v) förespråkar att nu är det dags att satsa på jobben. Jag har ingen annan uppfattning än Karin Thorborg, att vi måste skapa mera jobb. Däremot är vägen fram till målet det som skiljer oss åt i svart och vitt.

Vänsterpartiets sysselsättningsskapande "doftar" planekonomi från vår omgivnings gamla kommunistländer, jag påminns med denna doft om minnen som jag inte vill ha tillbaka. Full sysselsättning och ingen arbetslöshet var både en rättighet och självklarhet i dessa kommunistiska enpartistaters "förlovade" paradis.

Jag efterlyser idéer och förslagsom skapar de jobb som jag menar är grunden för att generera jobb i servicesektorn som vi behöver. Jag menar att den bästa vägen att lösa detta är att först skapa ekonomiska resurser till dessa jobb. Detta kan aldrig göras på annat sätt än att få flera företag, då företrädesvis inom den privata sektorn.

Jag är förespråkare för mera exportinriktade företag, då jag anser att vår hemmamarknad är för liten för att ensam generera erforderlig ekonomisk tillväxt. Eller för att använda en gammal klyscha: "Om du tvättar mina skjortor tvättar jag dina".

Nyttotillväxt och servicetillväxt är för mig två viktiga skiljelinjer när jag talar om tillväxt. Jag delar in tillväxten i dessa två begrepp med följande definitioner: Nyttotillväxt skapas av de exportföretag som hämtar intäkter från marknader utanför hemlandet. Servicetillväxt är den som skapas i hemlandet av alla företag inom den privata och offentliga sektorn. Dessa bidrar till ett bra klimat, support och infrastruktur för att få framgångsrika exportföretag.

Framtiden för Sverige heter mera export, detta oavsett om det avser produkter eller tjänster. Sverige töms idag med allt större fart på producerande företag, till förmån för lågkostnadsländer. Det är inget vi kan påverka på det sätt vi gör det idag, detta är en naturlig företeelse i den globalisering som vi bara är i början av.

Rumpnissarna i Ronja Rövardotterfrågade sig: "Voffor gör di på dette viset?". Jag vill att både vänsterpartiet och övriga partier skall ställa sig frågan "Voffor e de på dette viset?".

Varför kan vi inte skapa jobb i Sverige?

Medan vänsterpartiet funderar vidare kommer jag enträget att fokusera mitt arbete på att hjälpa svenska företag ute i världen. Jag är övertygad att detta är den fundamentalt bästa grunden för att skapa långsiktiga och hållbara jobb i alla sektorer i hela landet.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons