Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Satsa på hälso- och sjukvårdspersonalen!

Under den senaste tiden har hälso- och sjukvårdens problem och utmaningar uppmärksammats i riks och lokalmedia. Vänsterpartiet anser att en av knäckfrågorna för att förbättra hälso- och sjukvården är att lösa personalbristen.

Annons

Den snabba utvecklingen inom hälso- och sjukvården kräver en allt högre kompetens hos vårdpersonalen. Idag råder det bland annat stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Genomsnittsåldern bland de verksamma är hög och många kommer de närmaste åren gå i pension.

Sedan 2005 har antalet specialiserade sjuksköterskor sjunkit från 65 procent till 50 procent. Enligt Vårdförbundets bedömning bör cirka 70 procent av sjuksköterskorna vara specialistutbildade för att vården ska kunna hålla god kvalitet och för att undvika vårdskador.

Sjuksköterskor måste oftast, till skillnad från läkare, ta tjänstledigt med studiemedel för att specialisera sig. Dessutom tjänar en specialistsjuksköterska i genomsnitt bara 6,2 procent mer än en sjuksköterska och det tar i genomsnitt 19 år innan en specialistsjuksköterska har tjänat in utbildningskostnaden.

Därför finns det i dag ingen ekonomisk motivation till att vidareutbilda sig. Vänsterpartiets vill skapa en kunskapsbaserad, säker och kostnadseffektiv vård. Därför föreslår vi i vår budgetmotion till riksdagen en kraftig satsning på vidareutbildning av sjuksköterskor. Sjuksköterskor ska ha möjlighet att specialisera sig med en ersättning på 80 procent av sin lön.

För att göra detta möjligt vill vi också satsa på att bygga ut antalet utbildningsplatser. Idag ser vi att bristerna är störst bland distriktssköterskor och inom den psykiatriska vården och dessa utbildningar behöver prioriteras, men vi ser också att det behövs en generell utbyggnad av samtliga utbildningsplatser.

Tyvärr får vi inte gehör för vårt förslag i riksdagen, men vi gör vad vi kan för att lösa problemet på lokal nivå tillsammans med våra samarbetspartier i den rödgröna landstingsmajoriteten. De kommande åren tar vi ett samlat grepp för att åtgärda personalbristen i landstinget. Det handlar om satsningar för att möjliggöra kompetens- och löneutveckling, att utöka antalet AT-läkartjänster och att möjliggöra för studenter som studerar utomlands att förlägga sin praktik i Landstinget Västmanland.

Det handlar också om att stärka möjlig-heterna till forskning och innovationsarbete för all landstingets personal (oavsett yrkesgrupp) och att därigenom bli en mer attraktiv arbetsgivare.

En bra och effektiv hälso- och sjukvård bygger på kunnig och välutbildad personal. Det får vi inte genom att pressa ner lönerna och försämra arbetsvillkoren, vilket blir konsekvensen av de borgerliga partiernas politik. För att få världens bästa sjukvård måste vi satsa på personalen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons