Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V): Ska mp lägga sig platt?

Högerregeringen kallar det skattefinansierade vårdnadsbidraget för "valfrihet" för barnfamiljerna att ordna sin barnomsorg. Detta är självklart struntprat och en till­bakagång till ett hemmafrusamhälle.

Annons

Miljöpartiets ena språkrör, Peter Eriksson, har insett detta och tagit avstånd från förslaget. Frågan är vad miljöpartiet i Västerås, som samarbetar med borgarna, tänker göra.

Vårdnadsbidraget innebär att våra gemensamma skattemedel försvinner från den kommunala barnomsorgen, som de allra flesta faktiskt vill erbjuda sina barn. Bidraget, som föreslås bli 3000 kronor i månaden, kommer att utgöra ett billigt

alternativ för många kommuner, jämfört med att satsa på att bygga ut barnomsorgen. Risken är uppenbar att tillgången till bra barnomsorg för alla barn försämras.

Vänsterpartiet vill satsa på att utveckla och förbättra den offentliga barnomsorgen, nu när det finns gott om pengar i statskassan. Mindre barngrupper, högre löner för de anställda och mer personal skulle höja den pedagogiska kvalitén. Ökad tillgång till barnomsorg på kvällar, nätter och helger skulle underlätta för föräldrar med skiftjobb och oregelbundna arbetstider. Möjligheter till pedagogisk mångfald och alternativ för barn med särskilda behov skulle göra förskolan till ett bra alternativ för ännu fler.

Vad vill miljöpartiet göra för barnomsorgen? Visserligen har miljöpartiet, från centralt håll, tagit avstånd från borgarnas vårdnadsbidragsreform men hur är det på kommunal nivå?

Lars Ohly

Partiordförande

Josefin Brink

Riksdagsledamot

Per Lithammer

Gruppledare i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons