Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Tack för uppvaknandet om Komvux!

Annons

Den kommunala vuxenskolan, Komvux, är hotad. Någon annan slutsats kan man inte dra när kommunen förlorat upphandlingen till privata bolag. Stora delar av den vuxenutbildning som stått för kontinuitet och demokratisk insyn ska nu utföras av utbildningsbolag.

Centerpartisten Lars Kallsäby, ordförande för den kommunala utföraren Proaros, reagerar på nyhetsplats i VLT med ryggmärgen. Det är befriande. Han undrar om de företag som vunnit upphandlingen medvetet lagt ett bud långt under de andra, för att slå ut konkurrenterna. Proaros har, menar Kallsäby mellan raderna, lagt ett mycket realistiskt bud och han undrar hur de vinnande anbuden kan vara så mycket lägre. Han undrar också om man var tvungen att handla upp i den omfattning man valde att göra. Hans oro och frågor är berättigade.

Centern och vänsterpartiet har säkert olika uppfattningar om fördelarna med privatiseringar, och om friskolornas och utbildningsbolagens utbredning i Västerås. Men Kallsäby ska ha all heder för att han vågar stå upp när upphandlingar går snett, trots att det kanske går emot hans övertygelse.

Vänsterpartiet har länge lyft problemen med upphandlingar där det offentliga (till exempel kommuner) är med och lägger anbud. Tittar man på Komvux som organisation står den för värden som inte kan mätas i pengar. Det var därför vi också sa ja till att genomföra upphandlingen: vi var övertygade om att dessa värden på något sätt skulle beaktas. Inte i vår mörkaste fantasi kunde vi förutspå denna utveckling.

Mot Kallsäbys sunda och balanserade inställning står Roger Haddad (fp). Han ser inga bekymmer med att den kommunala utföraren Proaros förlorar stora uppdrag. Kopplingen mellan Haddads inställning till upphandlingen av Komvux, och till friskolor i allmänhet, är tydlig.

Som ansvarig politiker agerar han passivt medan Västerås får fler privata gymnasieskolor, trots att det blir färre elever på gymnasiet. Som sann nyliberal lutar han sig tillbaka och säger "det där sköter marknaden". Haddad måste någon gång vakna och se att han lämnar efter sig en splittrad och sönderslagen gymnasieskola och vuxenutbildning.

Naturligtvis kommer han att svara något annat. Han kommer att svara att folkpartiet visst bryr sig om den kommunala skolan. Att vuxenutbildningen inte urholkas genom kortsiktiga upphandlingar. Och att det närmast komiska antalet friskoleansökningar i Västerås inte innebär någon fara för vår kommunala gymnasieverksamhet. Tyvärr har han fel.

Haddad kommer också att beskylla vänsterpartiet för att hata friskolor, hata upphandlingar och för att vara bakåtsträvare. Det gör han alltid när han stöter på motstånd från oss. Men han har fel även där. Det vore nog bra om han lyssnade lite mer på allianskamraten Lars Kallsäby. Då kanske vi skulle undvika en skövling av vårt kommunala utbildningsväsende i Västerås.

Per Lithammer

Hans Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons