Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Vårdnadsbidraget befäster orättvisorna

Annons

Riksdagen kommer att besluta om vi ska införa vårdnadsbidrag för de föräldrar som vill välja möjligheten att vara hemma med sina barn. Enligt det lagförslag som nu ligger blir det högsta bidraget 3000 kronor i månaden. Reducerat bidrag kan också

sökas för dem som har plats för sitt barn på deltid i förskoleverksamhet. Lagförslaget vittnar om att man anser att olika människor har olika människovärde.

Enligt lagförslagets paragraf 5 får inte vårdnadsbidrag ges till en vårdnadshavare som för samma kalendermånad eller del därav får föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, sjukpenning, rehabiliteringsersättning, sjukersättning eller ålderspension. Att man inte får söka vårdnadsbidrag i samband med vissa av dessa ersättningar är förståeligt. Men vårdnadsbidrag får inte heller ges till vårdnadshavare vars make eller sambo för samma kalendermånad eller del därav får någon av de ersättningar som nämns ovan.

Om båda föräldrarna är friska och har jobb har de rätt att söka bidraget. Det anmärkningsvärda är att om man är gift eller sambo med en person som har sjukpension eller ålderspension har man inte rätt att söka vårdnadsbidrag! Om en person fått sjukpension eller ålderspension finns skäl för det. Men det är klart om man flyttar isär ställer det sig i en annan dager. Då kan man söka!

Om man har god ekonomi kan man söka bidraget, men om ekonomin är svag blir det ekonomiskt omöjligt. En av konsekvenserna av detta kan bli att de som har gott ställt kan söka vårdnadsbidraget och välja att ersätta till exempel sina föräldrar för att ta hand om barnen och fortsätta att jobba.

Detta är inte ett jämlikt förslag och berättar en del om den människosyn som allianspartierna står för. Många problem finns att ta ställning till när det gäller konsekvensen av lagförslaget.

Vi hoppas att du som vi inser faran med att lagförslaget går igenom och att orättvisan mellan människor befästs än mer i vårt land.

Gunnel Söderström

Bodil Hildemar

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons