Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra ord utan handling

Tre folkpartisters inlägg tal om ?Det klämda Sverige bör lönas bättre? är ord utan handling, hävdar riksdagsledamoten Pia Nilsson(s).

Annons

De tre folkpartisterna, Berliner, Pilsäter och Pehrsons funderingar den 12 december kring medelklassens svårigheter på denna debattsida var det märkligaste jag läst på mycket länge.

Inte för att det var något fel på ståndpunkter eller funderingar kring medelklassen. Mycket kan jag hålla med om. Det uppseendeväckande är att den regering där folkpartiet ingår fattar det ena beslutet efter det andra, som går stick i stäv med vad dessa folkpartister nu ger uttryck för.

Jag vill påpeka att de socialförsäkringar som ni säger er värna just nu urholkas av er själva.

Ni sänker ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen, ställer högre krav på hur man ska kvalificera sig till ersättning och ökar självfinansieringen.

Om försäkringen ska vara en försäkring för inkomstbortfall måste fler än 40 procent, som det är nu, få ut 80 procent av sin inkomst i ersättning. Med de försämringar som ni nu driver igenom får inte ens 10 procent av Saco:s medlemmar ut 80 procent vid arbetslöshet.

Genom en försäkring som ger försörjning på en rimlig nivå blir människor trygga i förändring. Vi socialdemokrater vill att taket ska höjas i arbetslöshetsförsäkringen, så att fler får ut en rimlig ersättning. Ni går åt motsatt håll.

Sen ska ni sänka taket för bland annat sjukpenning, rehabiliteringspenning, havandeskapspenning och tillfällig föräldrapenning så att de människor som ni ömmar för får en sämre ersättning.

Vidare skriver ni att det måste löna sig att utbilda sig. Men ni tar bort möjligheten för den som utbildat sig och inte omedelbart hittar ett jobb att få ekonomisk ersättning från arbetslöshetskassan. Vi socialdemokrater anser att det är orimligt att de som efter studier inte omedelbart kan gå till ett jobb ska hänvisas till behovsprövade stöd som socialbidrag.

Så, vem är det som drar åt skruven, så att de som kläms åt blir fler och de kläms åt hårdare, om inte ni själva? Ni skriver en sak och gör något helt annat. Politik är väl inte att bara att tala vackert och filosofera utan att fatta beslut som går i riktning med ens övertygelse. Ert debattinlägg "Det klämda Sverige bör lönas bättre" är ord utan handling.

Pia Nilsson (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons