Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det för elever vi vill ha?

Annons

Folkpartiet fortsätter att stövla fram som en berusad elefant i det pedagogiska landskapet. Nu är det i Stockholm som skolborgarrådet Lotta Edholm inte kan hålla sig utan kommer att genomföra betyg i ordning och uppförande redan från i höst.

Vi socialdemokrater är emot detta. Vi tror inte att de problem som finns i dagens skola löses med så enkla medel. Vi är givetvis inte emot ordning och reda i skolan, det är självklart en förutsättning för att man ska kunna ha en bra miljö för inlärning. Men vi tror att ett bra arbetsklimat skapar man i dialog mellan lärare, elever och föräldrar.

Jag har själv arbetat som lärare i många år och vet att de grupper som fungerar bra är de som präglas av respekt för varandra, där man kan samtala och komma överens om vad som ska gälla i klassrummet.

När folkpartiet ska förklara hur man ska bedöma ordning och uppförande så blir man genast svajig. Att komma i tid och göra sina läxor är två kriterier som man vill använda.

Om en elev inte kan sova på nätterna för att föräldrarna super och grälar och därför kommer för sent varje dag, hjälper det med ett ordningsbetyg då?

Om en annan elev är utåtagerande för att han inte har annat uttryck för sin frustration över att inte hänga med i undervisningen, hjälper det att ge honom underkänt i ordning och uppförande?

Det här är kanske två extrema exempel, men även de finns i skolan i dag. Vägen framåt är att möta varje elev på hans eller hennes nivå, att tillsammans med elever och föräldrar skapa ordningsregler som följs och att fortlöpande ha en dialog med hemmet.

Vad är det för elever vi vill ha i dagens skola? Ska barnen bara vara mottagare av kunskap som ska sitta still och göra som de blir tillsagda?

Folkpartiet gör som vanligt, försöker plocka billiga populistiska poäng på att ge enkla svar på komplexa problem. Alla som vet något om hur dagens skola verkligen fungerar vet att det inte finns någon enkel patentlösning.

Vi socialdemokrater står för en trygg kunskapsskola för alla. Svensk skola i dag behöver ett seriöst politiskt ledarskap, med modernt tänkande, inte populism och bakåtsträvande!

@Byline - endast namn:Olle Thorell

@Vinjett med pil:Svensk skola idag behöver ett seriöst politiskt ledarskap, med modernt tänkande, inte populism och bakåtsträvande, skriver riksdagsledamoten Olle Thorell (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons