Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är en region?

Annons

Var och en har väl sedan länge en uppfattning om att det är ett område med något geografiskt gemensamt. Det kan vara till exempel Öresundsregionen, Medelhavsregionen eller Mälardalen.

Ovanstående exempel fyller en funktion. Vi behöver ibland begrepp som inte är så väl definierade. Däremot menas med region inte en administrativ enhet såsom län eller landsting. Öresundsregionen omfattar ju delar av två stater, Danmark och Sverige.

Om ett ord har en etablerad betydelse skall man inte låta det ersätta något annat välkänt begrepp. Det orsakar förvirring. Därför tycker jag att man inte skall börja kalla större län eller landskap för regioner. Kalla det för län och landsting eller där det passar storlän och storlandsting.

Jag vistas ibland i Bohuslän. I tidningarna där kan man till exempel läsa om att Västra Götalandsregionen har bestämt något. Vadå? Vem har bestämt? Man menar landstinget i Västra Götalands län.

Vi vet vad ett landsting är. Då kan man använda detta ord. Vi kan mycket väl idag använda uttrycket Mälardalsregionen, men då menar vi inte ett kommande storlandsting. Att man bildar ett sådant storlandsting kan vara en god idé, men det kommer förmodligen att omfatta även annat än Mälardalen, exempelvis delar av Bergslagen. Man kan ändå kalla det till exempel för -Landstinget Mälardalen- eller dylikt. Detta indikerar helt klart att det är en administrativ enhet.

Bengt Andersson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons