Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör Mälarenergi med elcertifikatpengarna?

Annons

I Medskick aktuell information nr 6 -04 från Mälarenergi kunde vi läsa att elcertifikatavgifterna används för att förbättra miljön och man garanterar att kundernas pengar används till att främja produktionen av förnyelsebar energi. Det är ungefär 25 miljoner som på så sätt investerats i Kraftvärmeverket föregående år. Här slutar redogörelsen.

Personalen vid Kraftvärmeverket i Västerås har gjort utomordentliga insatser. Genom att komplettera utrustningarna för biobränslen och effektivt köra dessa har intäkterna blivit tre gånger så stora som summan ovan genom försäljning av elcertifikat.

Man har lyckats sälja elcertifikat för cirka 75 miljoner. Detta glädjande resultat har inte alls berörts i "medskicket" ovan.

Samproduktionen av värme och el innebär att 2 kWh värme och 1 kWh el produceras av 3 kWh bränsle. Det är således inget fel om värmeabonnenterna får tillbaka 50 miljoner och elabonnenterna 25 Mkr av ovannämnda 75 Mkr. Härmed föreslås att återbetalning av för högt uttagna avgifter sker och varför inte göra som vid kraftvärmeverk i Danmark, där överskott under ett år betalas tillbaka till abonnenterna nästkommande år.

Ragnar Hahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons