Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med patienterna?

Annons

Landstinget Västmanland har nu genomfört en upphandling av primärvården, den sker vill jag slå fast med anledningen av lagen om offentlig upphandling. En upphandling kan dock ske utifrån olika aspekter och jag frågar mig i vilken mån landstinget har beaktat patienternas rätt och önskemål. Ersättningssystemet i Västmanland är fast och villkoren är lika för alla, det kan alltså inte finnas några ekonomiska skäl i grunden.

De befintliga verksamheterna har ju lämnat sina verksamhetsberättelser och vad jag vet har inga anmärkningar riktats mot någon mottagning. Dessutom borde eventuella klagomål i så fall har riktats mot mottagningen även under pågående avtal.

Den primärvårdsverksamhet som finns i Västmanland har används, inte minst av socialminister Lars Engqvist, som en förebild för primärvården i Sverige. Detta inte utan anledning. Av västmanlänningarna har 80 procent en fast läkarkontakt och det har även funnits en stor möjlighet att välja sin familjeläkare. Det är ju också detta som är själva grundtanken med ett familje-/husläkarsystem, tryggheten att få ha en läkare inom primärvården som man känner förtroende för och där kontakten kan vara långvarig.

I och med det upphandlingsbeslut som nu har tagits förlorar tiotusentals patienter sin fasta läkarkontakt. Det kan väl ändå inte vara så att landstingsledning utgår från att den personal som berörs bara skall acceptera att någon annan tar över deras verksamhet och anställer den personal som finns utan att personalen får säga om de vill eller inte. Det är ju inte heller säkert att den nya entreprenören vill ha kvar personalen.

Därför måste jag till landstingsledningen ställa frågan: hur har patientperspektivet beaktats, när tiotusentals västmanlänningar, så även jag, riskerar att mista den läkarkontakt som vi har haft i många fall under många år? En fast läkarkontakt som har stor betydelse speciellt för dem som ofta måste besöka läkare, speciellt äldre och barnfamiljer.

Landstingsledningen måste också ge oss patienter besked om vad som kommer att hända nu, vilka läkare får jag att välja mellan, var kommer deras mottagningar att finnas. Det är bara några månader kvar tills förändringen skall ske, jag och många med mig känner stor oro!

Till sist en vädjan, rasera inte en väl fungerande primärvård.

KERSTIN HEINEMANN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons