Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har hänt med företagarnas rättssäkerhet?

I Västerås har ett antal fall av inom lagens råmärken accepterade övergrepp skett på företagare.

Annons

Det ena är restaurangägarna som tvingats gå i konkurs därför att de fått sitt utskänkningstillstånd indraget. Anledningen står inte att finna i deras sätt att bedriva verksamhet utan utgår från deras företrädares oegentligheter. Är det rimligt att oskyldiga personer ska lida skada av andras brott?

För några veckor sedan skrev VLT om en företagare som dömts för skattebrott trots att han bevisligen gjort allt vad som på honom kunnat åläggas för att räkenskaperna skulle vara i ordning. Dessutom anförde rådmannen att han borde frias medan nämndemännen (amatörerna) fällde honom.

Företagaren hade anlitat redovisningsbyrå för att allt skulle ske på korrekt sätt. De har inte fullgjort sin del i avtalet mellan kund och leverantör men kunden blir dömd till dagsböter.

En företagare som hade debiterats felaktig moms på delar av sin verksamhet, och ville korrigera detta, drabbades av likviditetsbelastning. Skatteverket ålade omgående företagaren ökad inkomstbeskattning och skattetillägg men har ännu inte, fem månader senare, återfört den överskridande momsen.

Svenska myndigheter har under senare år genomgått charmkurser i syfte att förbättra bemötandet mot kund. Dock har detta inte genomsyrat fullt ut och många myndigheter agerar inte enligt sin egen externa charmoffensiv. Det hjälper inte med charm om hantering utgår från ovilja och bristande insikter om konsekvenser av irrelevanta krav och långsam samt felaktig behandling.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons