Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad säger gammelsossarna?

Annons

Utan tvekan har dagens socialdemokrater delvis spårat ur och många känner inte igen sig. Makten tycks ha förblindat vissa pampar inom socialdemokratin. Förr i världen förekom knappast sådana maktuttryck. För att bli kvar vid maktens grytor flirtar sossarna med före detta kommunisterna. Den genuina socialdemokratin blir alltmer urholkad.

Några principiella synpunkter:

1. Den så kallade stopplagen som förbjuder oss att driva sjukhus med vinst är en katastrof. Leverantörer av till exempel dyrbar utrustning måste självklart kunna tjäna pengar för att trygga sysselsättningen. Det statliga Apoteksbolaget, som är en storleverantör av medicinska preparat till sjukhusen, tjänar åtskilliga miljoner. Vinsten har en avgörande betydelse för kvalitet, konkurrens och utveckling. Socialdemokraterna tycks ha egna ekonomiska principer som i varje fall inte får återfinnas på Handelshögskolan. Vem vill jobba i en verksamhet som går med förlust?

2. Främst från sossarnas stödpartier (v och mp) talas varmt för sex timmars arbetsdag eller 35 timmars arbetsvecka. Att via tvång genomföra sådana förändringar vore rena dödsstöten för flertalet företag. Låt arbetsmarknadens parter enas om arbetstiden. Förutsättningarna är inte desamma för alla branscher och företag. Om dylika experiment skulle genomföras, fortsätter vi i utförsbacken med ökad hastighet.

3. Alla torde vara överens om att en skola av god kvalitet utgör grunden för en rimlig levnadsstandard. Tyvärr har skolan haft betydande problem. Enligt internationella rapporter har det svenska skolsystemet halkat efter betänkligt. Det behövs även lugn och ordning för att nå ett gott resultat. Ungdomar utan godkända betyg skaffar sig en studentmössa. Studentexamen avskaffades 1968 av Olof Palme. Självklart måste vi backa upp ambitiösa elever och ge svaga elever stöd, men vi får inte ge avkall på kraven.

4. Socialdemokratin har på ett nästan skrämmande sätt smugit sig in inom hela den offentliga sektorn. Kan någon nämna något avsnitt där sossarna inte har ett dominerande inflytande? Staten måste minska kostnaderna inom sitt eget fögderi. Bara inom regeringskansliet finns 4 000 tjänstemän och dessutom finns närmare 300 statliga organisationer där det kryllar av generaldirektörer. Sopa först rent framför egen dörr innan staten ger sig på kommunerna med krav på rationalisering.

5. För att svensk företagsverksamhet skall frodas är det absolut nödvändigt att dagens villkor blir betydligt gynnsammare. Hur skall det annars gå med vår välfärd? Partiboken är tyvärr oftare viktigare än kompetensen.

6. Ta ett grepp om kommunens ekonomi, minska byråkratin och prioritera de verkligt underbetalda, till exempel bland vårdpersonalen.

Ovanstående punkter är bara ett litet exempel på områden som borde leda till en seriös dialog.

Jag väntar på gammelsossarnas intressanta svar. Ni måste väl ändå inte ha statsministerns tillstånd för att svara? Visa musklerna!

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons