Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker alliansen om naturgasen?

Annons

I ett inlägg om den tänkta naturgasledningen genom Västmanland efterlyser centerns Lars Kallsäby och Jörgen Johansson hur socialdemokraterna ser på naturgasens eventuella användning i Västerås.

Centern borde veta mer än väl var socialdemokratin står i klimatfrågan och användningen av fossila bränslen. Oljekommisionen, som leds av vår partiordförande Göran Persson, har exempelvis varit mycket tydlig i sitt avståndstagande till användning av naturgas.

Användning av naturgas är heller inte aktuellt i vårt Västerås. Lokalt har vi länge ansett att klimatfrågan är en global ödesfråga där vi i Västerås självfallet ska dra vårt strå till stacken för att minska utsläppen av koldioxid.

Redan för 12 år sedan påbörjade vi satsningen på förnyelsebara bränslen. Den biobränslepanna som nu värmer större delen av Västerås är ett första steg på vägen för att komma bort från fossila bränslen.

Flera av de partier som centern nu vill regera ihop förlöjligade vår satsning på förnybara biobränslen. Ledande borgerliga företrädare pratade exempelvis om att vi skulle ut och plocka pinnar och kottar i skogen. Det är samma partier som centern nu vill regera ihop med.

Lars Kallsäby och Jörgen Johansson skriver även kaxigt att "i en ny majoritet i Västerås stadsfullmäktige efter valet kommer vi inte medverka till att det kommunalägda energibolaget köper någon fossilgas."

Så bra. Då vet vi vad centern vill. Sannolikt tycker miljöpartiet detsamma. Vad vi däremot inte vet är vad Västeråsalliansen, där fyra borgerliga partier och miljöpartiet har en nära samverkan, tycker om naturgasledningen och en naturgasanvändning i Västerås.

Sanningen är ju att Västeråsalliansen är splittrad i sin syn på naturgasen. Det är oroande med tanke på att vi redan nu i höst kommer att ta de första besluten i nästa etapp av omdaningen och förnyelsen av Västerås kraftvärmeverk.

Västeråsalliansen består av fem partier som tillsammans vill styra Västerås efter valet. Ska en debatt om naturgasen och andra frågor bli meningsfull måste Västeråsalliansen därför presentera sin gemensamma politik. Det är också anständigt gentemot väljarna att det är Västeråsalliansen som visar vad man vill åstadkomma efter valet.

Centerns Lars Kallsäby och Jörgen Johansson bör alltså i första hand kräva besked från moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i Västeråsalliansen liksom i riksdagen om vad de tycker om naturgasen och hur de ser på naturgasanvändning i Västerås och Sverige.

Kent Ryberg

Användning av naturgas är inte aktuellt i vårt Västerås, skriver kommunalrådet Kent Ryberg (s) i en replik på ett debattinlägg av centerpartisterna Lars Kallsäby och Jörgen Johansson den 11 augusti.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons