Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill egentligen migrationsministern?

Annons

För två år sedan fick Skinnskattebergs kommun frågan om man där var beredd att ta emot 250 flyktingar. Svaret var "ja". Det fanns tomma lägenheter och kommunens ledning var dessutom beredd att så bra den kunde försöka förbereda de 2 500 invånare som bor i centralorten på den förändring som förestod. Det handlade ju trots allt om relativt många nya människor från olika länder.

Förberedelserna verkar också ha fungerat väl. Inte minst frivilligorganisationerna har ställt upp på ett förtjänstfullt sätt, Röda korset och Svenska kyrkan är några exempel. Föreningslivet fick bli en kanal in i samhället.

Flera av flyktingarna har också fått fasta jobb efter sin praktik, men om det innebär att de får stanna är däremot inte klart. Så pass "sjukt" är vårt asyl- och flykting-system.

Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg har flera gånger kontaktat Migrationsverket för att få tillstånd att även i fortsättningen ta emot asylsökande till kommunen och bland annat skrivit ett brev till såväl Migrationsverket, som till statsrådet Barbro Holmberg, med förhoppning om att få ta över en del av verkets uppgifter.

Som medlemmar i riksdagens tvärpolitiska asyl- och flyktinggrupp har vi besökt Skinnskatteberg.

På ett öppet möte träffade vi såväl kommunens ledning, som många enskilda flyktingar och representanter för olika frivilligorganisationer, som starkt engagerat sig för de nyanlända.

Inte minst gladde det oss att höra kommunalrådet Måna Mattsson tala om de asylsökande som "en resurs". För det är ju i förhoppningen om att - med egen kraft - kunna bygga ett nytt och tryggt liv som dessa människor har kommit till Sverige. "När bemötandet är välkomnande ökar" som en av dem sade, "viljan att stanna kvar i kommunen om och när man får uppehållstillstånd."

I riksdagen har vi tagit upp Skinnskattebergs situation i en interpellationsdebatt med det ansvariga statsrådet Barbro Holmberg.

Kommunens ledning, som råkar ha samma politiska s-färg som Holmberg, har framfört sin önskan om att få överta verksamheten, eftersom det uppenbart funnits kritik mot den flyktingverksamhet som bedrivits i grannkommunen Hallstahammar. I Skinnskatteberg finns däremot viljan att göra något bra.

Men vad vill egentligen Barbro Holmberg? För å ena sidan säger hon att sig vara positiv (konstigt vore annars) till det engagemang för mottagande som finns i flera kommuner.

Å andra sidan vill hon inte ändra den nuvarande ansvarsfördelningen mellan stat och kommun när det gäller mottagandet av asylsökande.

Detta kan inte tolkas på annat sätt än att hon inte är beredd att göra något radikalt i de kommuner där mottagandet inte fungerar. Enligt kommunallagen har nämligen inte kommunerna rätt att på entreprenad driva ett anläggningsboende för asylsökande för Migrationsverkets räkning. Men att kort och gott nöja sig med att konstatera vad lagen medger imponerar inte. Är inte en ministers uppgift att driva förändringar?

Vi kan bara tolka Barbro Holmbergs svar som att hon inte vill. Det är åtminstone ett besked.

Tills vidare får lösningen för kommunen kanske bli att starta ett bolag. De tankarna finns tydligen.

Det är uppenbart att Sverige behöver en ny regering.

Lena Adelsohn Liljeroth Anne-Marie Ekström Rosita Runegrund Annika Qarlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons