Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vafab: Kommunerna bör sköta pappersinsamlingen

Annons
Bättre kommunalt? Vafab tycker att kommunerna bör få ansvaret för tidnings- och pappersinsamling.foto: scanpix

Pressretur och förpacknings- och tidnings-producenternas gemensamma bolag. FTI AB fortsätter att skönmåla sitt nationella insamlingssystem med obemannade återvinningsstationer. Ett insamlingssystem som var omodernt redan när det infördes för 15 år sedan.

Trots alla löften till kommunerna om att de ska förnyas, skötas bättre och utökas så händer det inget. Denna situation är extra bedrövlig i Västerås där det endast finns mindre än 25 kompletta återvinningsstationer. En stad av Västerås storlek borde ha minst tre gånger så många insamlingsplatser för att klara någon form av lägsta servicenivå.

Nu lovar Pressretur återigen ett nytt samverkansavtal med kommunerna som ger ¿bättre service, ökad tömning och städning och med garantier att avtalet om återvinnings-stationer hålls. Vår erfarenhet av FTI:s och Pressreturs löften är dock mycket dålig. De har gjort på samma sätt varje gång riksdag och regering diskuterat ansvarsfördelningen mellan producenter och kommunerna. Lovat bot och bättring som sedan inte genomförts.

I stället hoppas vi att den utredning som nu ser över ansvarsförhållanden ser till helheten och föreslår att insamlingen av förpackningar och tidningar blir en del av kommunernas uppdrag. Då kan insamlingen utvecklas och återvinningen öka eftersom kommunerna har större möjlighet att bygga upp lokalt anpassade insamlingssystem som ger största möjliga kund-, miljö- och samhällsnytta. Om ansvarsfördelningen inte ändras kommer tyvärr följetongen med återvinningsstationer som är överfulla eller så glest placerade att många i praktiken lämnas utan möjlighet att återvinna att fortsätta.

När det gäller frågan om att kunna sälja returpapper till den som betalar mest anser vi att vi har den möjligheten eftersom vi är tidningsproducenter. Vi ger ut Soptips och Cirkulera och uppfyller därmed definitionen på begreppet producent i returpappers-förordningen och ska se till att de tidningar och trycksaker vi distribuerar återvinns. Den frågan som nu håller på att prövas rättsligt.

Vår drivkraft i denna rättsprocess är att värdet på tidningarna och returpapperet ska användas för att skapa ökad kund-, miljö- och samhällsnytta i stället för att exempelvis enbart gynna Pressreturs uppdragsgivare. Fram till den 1 juli 2010 samarbetade vi med Pressretur och fick 210 kronor/ton för de tidningar vi lämnade till dem. Nu får vi cirka fem gånger så mycket. De ökade försäljningsintäkterna vill vi använda för att fortsätta bygga ut resurseffektiva och klimatsmarta källsorteringslösningar för medborgarna, fastighetsägarna och företagen i regionen.

Avslutningsvis tycker vi det är dålig stil av Pressretur och FTI att ta åt sig äran av att ha byggt upp ett fastighetsnära insamlingssystem för tidningar och förpackningar när det är fastighetsägarna som hittills finansierat uppbyggnaden av ett modernt, enkelt och klimatsmart källsorteringslösning för sina hushåll. Avfall Sverige och de större fastighetsägar-organisationerna i Sverige har gjort en utredning som visar att 60-80 procent, eller 1-1,5 miljarder kronor/år, av den samlade kostnaden för den svenska tidnings- och förpackningsinsamlingen betalas av andra än av producenterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons