Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga välja väg för friare framtid!

Annons

Sverige riskerar en framtid med var fjärde person som missbrukare, om inte våra ungdomar vaknar och nobbar nubben. En VLT-artikel "Många ungdomar köper importsprit" samt en ny undersökning som visar att flickors alkoholvanor ökar kraftigt kan fläkta förbi som nyhetsstoff, om man inte ser dessa trender i kombination med belagd vetskap om att risken för missbruk är fyra gånger högre när alkoholdebuten sker vid 15 än vid 20-årsåldern, då den tyvärr i framtiden "bara" drabbar var tionde.

EU förmår inte att sänka importkvoterna, som utgör ett växande folkhälsoproblem. Därför måste ungdomarna själva visa vuxenbeteende samt - med eller utan hjälp av föräldrarna - rädda sin egen framtid och nobba nubben. Ökad konsumtion av alkohol hos allt yngre åldersgrupper är även ett allvarligt hot mot Sveriges framtid, då vi får färre närande och fler tärande medborgare.

En växande kropp är sårbar. Om vi förlänger perspektivet blir framtiden förödande för det successivt växande fostret vars blod har mammans promillehalt. Redan idag beläggs var femte sjukhussäng av alkoholbrukets offer. Med fortsatt ungdomsfylleri kan det bli varannan.

Ingen vill bli narkoman eller alkoholist. Ändå hamnar dagligen många i rusfällan. Den beroende är tyvärr aldrig fri. Utöver dem som någon gång drabbas tillkommer som ringar på vattnet den oro och ångest som ofta även en handfull anhöriga och vänner till missbrukaren tvingas uppleva. Att fira segern med bira, Lucia med glögg eller examen med champagne kan leda tills framtida nederlag. Bedömning av risksambanden försvåras av lång inkubationstid till missbruk.

Gränserna mellan brukare, storbrukare och missbrukare är flytande. Brukare tar ett glas vid ett fåtal tillfällen och har kontroll över sitt drickande.

Andra "tvingas" med av alkoholseden och blir som missbrukare beroende av alkohol för att "fungera ".

Den som prövar droger kan uppleva att livet blir lättare genom att tidigare upplevd negativ känsla eller blyghet verkar upphöra. Därmed upplevs drogen vara värdefull med risk för gradvis ökat bruk till den okontrollerade nivå vid vilken huvudmålet med livet blir att skaffa droger utan minsta tanke på konsekvenserna för egen hälsa eller omgivningens och samhällets bästa.

Dessutom tappar man direkt efter berusningen lätt kontrollen över känslor och handlingar.

Som andra fällor är rusfällan lättare att hamna i än att ta sig ur. Vägen till missbruk kan upplevas som en skidfärd i utförsbacke med bra glid och god medvind, vägen ur missbruk som färd i uppförsbacke med klabbföre och stark motvind. Därför är det svårt att ta sig ur missbruksträsket utan egen stark vilja och stort tålamod. Den egna viljan behöver ofta även tålmodigt kamratstöd eller familjestöd.

Många upplever ofta saklig information i alkoholfrågan som skräckpropaganda. Dessutom vill starka krafter underminera vår framtida frihet och via alkoläsk eller alkoglass i tidig ålder girigt söka skapa beroende. Den alkoholstarka cidern i England visade sig tidigare vara en farlig fälla för framtida beroende med minskad förmåga att i framtiden försörja sig själv och tidigare dödlighet som följd.

För unga gäller det att våga välja en drogfri framtid, vilket är en häftigare utmaning än att söka utröna hur mycket man tål eller om man hör till de 10-40 procent av brukarna som blir framtida missbrukare. För vuxna gäller det att inte langa alkohol till unga, hålla koll på hemmets spritdepå efter utlandsresan samt föregå med gott exempel. Tänk efter före! Vi har bara ett liv som vi bör vara rädda om.

Thore Gårmark

Ingen vill bli narkoman eller alkoholist. Ändå hamnar dagligen många i rusfällan. Den beroende är tyvärr aldrig fri, skriver Thore Gårmark, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons