Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen tillbaka verkar väldigt lång

Annons

Jag tillhör för närvarande en grupp i samhället, de långtidssjukskrivna. Den som inte någon gång tillhört den gruppen kan inte på något sätt förstå hur det känns att befinna sig där. Från den ena dagen till den andra kom sjukdomen, den var i mitt fall både fysisk och psykisk. Mitt roliga jobb, mina trevliga arbetskamrater, var borta. Min familjeläkare sedan länge hjälpte mig, sjukgymnast och kurator hjälpte mig. Till slut skickade min kurator en remiss till något som kallas Resurscentrum. Det är ett centrum för rehabilitering och psykosomatisk medicin. Jag ingick i en grupp där vi alla hade gemensamt att vi var långtidssjukskrivna. En psykolog och en sjukgymnast ledde gruppen. Det var först nu som jag började förstå hur sjuk jag var samt att det skulle ta lång tid innan jag blev frisk.

På Resurscentrum fick jag lära mig både teoretiskt och praktiskt om smärta och stress samt dess orsaker. I gruppen samtalade vi och hade praktiska övningar. Denna rehabilitering pågick i 24 veckor. Efter de veckorna kände jag mig som en ny människa som åter såg livet från den ljusa sidan.

Men vad skulle hända nu? Jag ringde försäkringskassan och berättade att rehabiliteringen på Resurscentrum var klar. Det bör tilläggas att jag hela tiden haft en mycket bra dialog med försäkringskassan. Dagen efter fick jag ett samtal från försäkringskassan, jag blev erbjuden att vara med i ett projekt vid namn Faros, det skulle handla om rehabilitering tillbaka till arbetslivet. Vägen tillbaka!

Gissa om jag blev glad. Redan nästa dag träffade jag en ansvarig för "Farosprojektet". Det lät helt fantastiskt, jag skulle få en egen coach som skulle hjälpa mig att få struktur på min situation och hjälp tillbaka till arbetslivet. Jag kände mig oerhört privilegierad!

Det var mycket förväntansfull som jag gick till den första träffen. Jag gick därifrån mycket besviken. Hemma berättade jag för sambon om hur negativt jag hade upplevt det. Det blir säkert bättre sa sambon, du gick dit med för stora förväntningar. Nästa gång pratade jag med andra deltagare som också var besvikna. Vi var alltså en samling sjuka människor, ja vi var faktiskt fortfarande sjuka. Vi hade alla börjat en rehabilitering som hette "Vägen tillbaka". Jag och övriga fick ett arbetsmaterial som vi skulle jobba med. I en broschyr står följande: "Du får ett personligt arbetsmaterial som handlar om dig och ditt arbetsliv. Det tvingar dig att fatta bättre beslut om din framtid." När jag läste detta kände jag mig kränkt! Tror dom att jag är en idiot.

På Faros vill de hjälpa mig att hitta mitt drömjobb, jag ska lära mig att marknadsföra mig själv. Vid en eventuell intervju ska jag kunna berätta om mina kunskaper, egenskaper, utbildning och andra önskemål. Detta är naturligtvis fantastiskt, men en sak har de totalt missat: Jag är fortfarande sjuk!

De som arbetar på Faros är anställda av arbetsförmedlingen, de vet ingenting om min sjukdomsbild. Här tycker jag att försäkringskassan har gjort en stor miss. Min coach arbetar i motvind, hon har inte en chans att lyckas i sitt arbete med mig. Hon måste veta bakgrunden, där ingår min sjukdomsbild för att kunna hjälpa mig, coacha mig till en bättre framtid.

I mitt fall är detta bortkastade pengar, för det måste handla om mycket pengar. Jag kan inte heller vara det enda "fallet" det finns många fler än jag. Finns det resurser (pengar), hjälp mig då på något annat sätt så att jag kan komma tillbaka till mitt arbete.

Jag är 56 år gammal, till min profession är jag förskollärare, de senaste tio åren har jag arbetat som föreståndare på en kooperativ förskola. Jag älskar mitt arbete, jag är en skicklig pedagog, jag saknar mina arbetskamrater. Just nu behöver jag hjälp att komma till-baka till arbetslivet, professionell hjälp, inte den typ av coachning jag får på Faros.

Vägen tillbaka verkar just nu väldigt lång!

ANITA GERDTMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons