Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna Lotteriinspektionen

Varför får TV 4 bryta mot Lotterilagen?

Annons

När du löser ett vanligt kryss i en tidning får du, enligt lotterilagen, på sin höjd vinna omkring 600 kronor. Löser du däremot ett sommarkryss i TV 4 kan du av någon oförklarlig anledning ringa eller sms:a ditt svar och vinna 25.000, 50.000 eller 75.000 kronor. Två minuter senare kan du vara 75.000 rikare!

Hur kan detta vara möjligt?

Jo, genom att tävlingsarrangören (TV 4 och produktionsbolaget Baluba) struntar i att följa lotterilagen och spelreglerna.

Faktum är att många tv-program i dag bryter mot Lotterilagen. Ett aktuellt exempel är Sommar-krysset i TV 4. Varför ingriper inte Lotteriinspektionen?

Vi har i dag tre olika typer av lotterier och tävlingar.

1. Lotterier.

Här handlar det mest om penninglotter där man köper en lottsedel och sedan vinner på ett nummer eller liknande.

2. Utlottning/tävling.

Kan vara korsord/kryss som ska lösas eller frågor som ska besvaras. Gemensamt för dem alla är att det finns ETT givet svar på tävlingen eller krysset och att vinsterna slumpvis lottas ut bland dem som skickat in och svarat rätt.

Maxprissumman är här begränsad till 1/60 basbelopp (runt 670 kronor).

3. Tävling (med prestation).

I denna typ av tävling ska man dels lösa en tävlingsuppgift (kryss, ordgåta, sifferproblem) samt skriva en slogan eller liknande. Detta är en så kallad prestationstävling och slumpen får inte vara avgörande.

I den här tävlingstypen är prissumman obegränsad.

I Lotterilagen 21§ sägs: I samband med utgivandet av en tryckt periodisk tidskrift får det utan tillstånd anordnas lotteri där pristagare utses i en tävling som har anordnats i skriften om värdet av högsta vinsten uppgår till högst 1/60 basbelopp.

I 21 c § sägs: I samband med sändning i radio eller television får det utan tillstånd anordnas ett egentligt lotteri där pristagare utses i en tävling som har anordnats i sändningen om värdet av högsta vinsten uppgår till högst 1/60 basbelopp.

I ”Sommar-krysset” lottar man ut upp till 75.000 kronor till EN vinnare. Inget prestationsmoment förekommer.

TV 4 förklarar ”att man, efter det att alla ringt in sina svar slumpvis väljer ut några personer som sedan får besvara ytterligare ett antal frågor. Den som svarar rätt flest gånger utses till vinnare”.

Hur kan Lotteriinspektionen acceptera en sådan förklaring? Var finns det individuella prestationsmomentet som krävs enligt lagen?

Så här står det också i Lotterilagen:

Huvudregeln är att ett arrangemang som avgörs av ett slumpmoment är ett lotteri medan ett arrangemang som avgörs av ett prestationsmoment är en tävling. För att ett prestationsmoment ska föreligga krävs att vinnaren utses genom att deltagarnas individuella prestationer bedöms enligt vissa på förhand bestämda grunder. Slumpen får inte i någon nämnvärd grad påverka utgången. Prestationsmomentet kan till exempel vara att skriva en slogan, lösa en gåta eller måla en sommarbild.

I Sommar-krysset är slumpen avgörande vad man än tycker!

Jag vet att Lotteriinspektionen stoppat tävlingar där vinstsumman överstigit det enligt lotterilagen gällande basbeloppet. Varför stoppas inte TV 4:s ”Sommar-kryss”?

Nu är det faktiskt hög tid att Lotteriinspektionen rensar upp i tävlingsdjungeln och sätter stopp för den här typen av orättvisor när det gäller tävlingar och priser. Tidningar, radio och tv måste få anordna tävlingar på lika villkor.

Vakna Lotteriinspektionen! Vakna tv-producenter!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons