Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld mot kvinnor är vanligt

Annons

Det är så hemskt att jag nästan inte kan läsa. Jag ryser i hela kroppen, tappar andan ibland och tror stundtals inte att det är sant. En, vad man åtminstone kan tro, normal västeråsare, lärare till yrket, har betett sig som ett så stort svin. Den som tror att kvinnomisshandel är något som bara "parksoffsmännen" ägnar sig åt, tror fel. Män ur alla samhällsgrupper slår kvinnor.

Domen från Västmanlands tingsrätt är tydlig och klar och dessvärre ytterligare ett bevis på den hemska verklighet som alltför många kvinnor lever under i Sverige 2004. Mannen kastar glödande fimp på kvinnan, sparkar och slår henne vid upprepande tillfällen, hotar henne till livet, kränker henne verbalt och kräver sex dygnet runt. Nekar hon blir han våldsam. Som om inte våldtäkt räcker, så misshandlar han henne också långt in i slidan.

I domen står det:

"Greppet som han tog om hennes slida gjorde fruktansvärt ont; det kändes som om han skulle dra ut livmodern. Hon blev svullen och fick flytningar och har besökt läkare flera gånger. Innan hon träffade honom hade hon aldrig haft besvär i underlivet."

Läkarutlåtande stärker berättelsen:

"Smärtan kan ha uppkommit på grund av ett grepp vid livmoderstappen och att svullnaden kan vara resultatet av att någonting förts in i slidan med våld. Svullnaden kan enligt läkaren XX inte ha uppkommit vid samlag på frivillig basis."

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning. Det är bra. Men det ger inte den utsatta kvinnan livskvalitén tillbaka. Hon får leva med sina minnen, sin fruktan och sin oro.

Egentligen borde alla vuxna invånare i Sverige tvingas att läsa domar som den jag refererar från. Våld mot kvinnor är vanligt och borde upp på dagordningen mycket mer än vad som är fallet i dag. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, våldtogs sju kvinnor om dagen 2003. I utredningen Slagen dam, som Brottsoffermyndigheten tog fram på regeringens uppdrag 2001, uppger hälften av de tillfrågade kvinnorna att de blivit utsatta för fysiskt våld från en man efter 15-årsdagen. Kvinnofridskränkning är ett samhällsproblem som vi dessvärre gärna sopar under mattan och inte vill ta i. Det som händer bakom hemmets väggar ser vi på ett annat sätt, än på det som händer ute på gator och torg.

I veckan fick Gudrun Schyman nya rubriker igen. I riksdagen lade hon fram motionen om en särskild skatt för män. Anledningen är att män dels har mer pengar, dels kostar samhället mer eftersom de misshandlar kvinnor. Gudrun Schymans utspel är ofta mer provokativa och tillspetsade, än genomförbara. Men det får i alla fall i gång debatten. Och den är viktig. Naturligtvis för de kvinnor som misshandlas, men också för alla de män som är hedervärda och bra karlar.

Vi har alla ett kollektiv ansvar för att reagera och agera för att förändra. Mäns våld mot kvinnor är ett av de största samhällsproblemen vi har.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons